'İŞKUR, alımlarda usulsüzlük yaptı' iddiası TBMM gündeminde


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, 'İŞKUR'un işe alımlardaki usulsüzlük' iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren İrmez, şunları kaydetti: "Türkiye İş Kurumu tarafından, Toplum Yararına Programları kapsamında her yıl binlerce kişi geçici olarak çalıştırılmaktadır. Şırnak ilimizde Belediyeler, Milli Eğitim Müdürlükleri, Kaymakamlık, Şırnak İl Müftülüğü ve Valilik'e açılan kontenjanlara ve yaklaşık 1200 başvuruya rağmen bu kontenjanların neredeyse hepsi boş kalmıştır. İlan edilen iş alanlarında yurttaşlarımızda işe alıma ilişkin ciddi usulsüzlüklerin yaşandığı ve bu alımlarda AKP referansının önemli bir rol oynadığına dair ciddi bir kanaat oluşmuştur. Yurttaşlarımızda bu kanaatin oluşmasını sağlayan belli sebepler vardır. Örneğin; 14 Ekimde Milli Eğitim Müdürlüklerinde geçici olarak istihdam edilecek personelin mülakatı hiçbir gerekçe gösterilmeden seçim sonrasına ertelenmiştir. Bu durum yazılı olarak bildirilmemiştir. Bin 400 kişi ile yapılacak bu mülakat sürecinin, 6 iş ve meslek danışmanı tarafından ilgili gün saat 13.00 ile 16.00 arasında gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Ancak 3 saat içerisinde bu kadar çok görüşmenin bu kadar az sayıda görevli tarafından yapılmasının mümkün olmadığı ortadadır. Bu işe alım süreçleri 2012'ye kadar kura yöntemi ile gerçekleştirilmesine rağmen, 2012'den sonra mülakat usulüne geçilmiştir. Bu yöntemle işe alınanların neredeyse tamamı AKP il ve ilçe yönetiminin yakınlarıdır. Şırnak'ın diğer belediyelerinde de personel ihtiyacı ortadayken, alımların yalnızca AKP'ye ait Güçlükonak Belediyesi'ne yapılması kamu kaynaklarının kullanımında ayrımcılık yapıldığı kanaatini oluşturmuştur. Amirleri, iş ve meslek danışmanlarından, başvuru yapanların mülakata alınmamalarına rağmen mülakata alınmış gibi göstererek imza atmalarını istediği iddia edilmektedir. Aynı durum danışmanlardan geçen sene de talep edilmiştir. Fakat danışmanlar bunu reddetmiştir ve farklı bir alım yöntemi uygulanmıştır."

Bu bağlamda İrmez, şu soruları yöneltti: "2014 yılında Şırnak ilinde İŞKUR nasıl bir alım yöntemi izlemiştir?

2010 ve 2015 yılları arasında Şırnak ilimizde İŞKUR'a başvuran ve yerleştirilen kişi sayısı kaçtır?

İŞKUR'un gerçekleştirdiği işe alımlarda AKP'ye yakın kişilerin tercih edildiği iddiası hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldı ise bu soruşturma ne aşamadadır? Başlatılmadı ise toplum vicdanını derinden yaralayan ve sayısız emekçiyi mağdur eden bu duruma ilişkin bir soruşturma başlatacak mısınız?

Mart 2014 yerel seçimlerinden önce bu işçilere iktidar tarafından verilen kadro sözü dikkate alındığında; Şırnak'ta seçim sonuçlarının iktidarın istediği şekilde sonuçlanmamasının işe alınmamaları ile bir ilgisi var mıdır?

Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında İŞKUR aracılığıyla kamu kurumlarına yerleştirilen kişilerin iş akdi, hangi mevzuat dâhilindedir?

Bakanlığınızın iş hayatında sorun yaratıcı ve sorunları derinleştirici değil, sorunları çözücü bir işlev yüklenmesi gerekliliği karşısında; işe alınmayan işçilerin bir an önce, işe alınmaları konusunda herhangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?"TBMM-gundeminde-1908415.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber 'İŞKUR, alımlarda usulsüzlük yaptı' iddiası TBMM... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER