İspanya'da hakim ile savcılık arasında 'Netanyahu anlaşmazlığı'


İspanya Ulusal Mahkemesi sorgu hakimi Jose de la Mata ile savcılık arasında 'Netanyahu tartışması' çıktı.

Hakim Jose de la Mata, geçen hafta polis ve jandarmaya gönderdiği talimatta, Mavi Marmara saldırısıyla ilgili soruşturma açmak için İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrailli eski 6 bakanın İspanya'ya ayak basması halinde kendisine bilgi verilmesini istemişti.

Ancak Savcılığın bu karara engel olmaya çalışması Ulusal Mahkeme hakimini kızdırdı.

İspanyol Savcılığı, "yasal dayanağı olmadığı ve yerine getirilmesinin çok zor olduğu gerekçesiyle" bu kararın iptalini talep etti.

Argümanları reddeden De la Mata, bu talimatın 1949 Cenevre Sözleşmeleri'ne uygun olduğunu ifade etti.

Özel yetkili Ulusal Mahkeme hakimi, "suç işlemek veya suç işleme emri vermekle suçlananları hakim karşısına çıkarmak için güvenlik güçlerinin kendisini haberdar etmesinin gerekli" olduğunu belirterek savcılığın talebini reddetti.

Mavi Marmara gemisinde bulunan üç İspanyol vatandaşı, İsrail Başbakanı Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Stratejik İşler Bakanı Moshe Yaalon, İçişleri Bakanı Eli Yishai, Devlet Bakanı Benny Begin ve Yardımcı Amiral Eliezer Maron aleyhine dava açmıştı.

2014 Haziran'ında yapılan yasal değişiklik, Ulusal Mahkeme'nin soruşturma açabilmesi için davacının İspanyol vatandaşı olması ve dava açılanların da İspanya'da bulunması şartını getirmişti.

Da la Mata'dan önceki Ulusal Mahkeme hakimi Pablo Ruz tarafından açılan soruşturma, yasal değişiklikten sonra geçici olarak kapatılmıştı.

31 Mayıs 2010'da 9 kişinin hayatını kaybettiği ve onlarca kişinin de yaralandığı saldırıda İsrailli yetkililer, insanlığa karşı suçlar, yasadışı gözaltı, sınır dışı ve işkenceyle suçlanıyor. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER