İsrail seçiminde Netanyahu sürprizi


TEL AVİV (CİHAN)- İsrail'de dün yapılan erken genel seçimlerde oyların yüzde 99'u sayıldı. Buna göre Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi, seçim öncesi anketlerin aksine, 120 üyeli parlamentoda 30 sandalye ile birinci parti oldu. Rakibi Siyonist Birlik ise 24 sandalyede kaldı.

Netanyahu'nun koalisyon ortağı Avigdor Liberman'ın partisi de 6 sandalye ile sürpriz yaptı. Sonuçlar, Netanyahu'nun bir sonraki hükümeti kurmak için büyük avantaja sahip olduğunu gösteriyor.

Seçimin üçüncüsü ise üç Arap partisinin bir araya gelerek oluşturduğu Birleşik Arap Listesi oldu.

NETANYAHU: HÜKÜMETİ 2-3 HAFTA İÇİNDE KURARIM

Başbakan Netanyahu, Likud'un genel merkezinde dün gece yaptığı konuşmada, her türlü zorluğa rağmen büyük bir zafer elde ettiklerini belirterek, milli cephe olarak tanımladığı sağcı partilerin liderlerine "vakit geçirmeden hükümet kurulması" çağrısında bulundu.

Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından Binyamin Netanyahu, hükümet 2-3 hafta içinde kurmayı hedeflediğini açıkladı. Partisi Likud'dan yapılan açıklamada, "Başbakan, yeni koalisyonda yer alacak tüm partilerin liderleriyle görüştü." denildi.

Netanyahu'nun; Yahudi Evi lideri Naftali Bennett, Kulanu (Hepimiz) lideri Moşe Kahlon ve İsrail Beytenu (Evimiz İsrail) lideri Avigdor Lieberman ile din eksenli partiler Şas lideri Aryah Deri ve Birleşik Tevrat Yahudiliği liderleri Yaakov Litzman ve Moşe Gafni ile görüştüğü belirtildi. Bu partilerin toplam sandalye sayısı, meclisteki salt çoğunluk olan 61'i rahatlıkla aşıyor.

HERZOG, YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Bu arada seçimden ikinci çıkan Siyonist Birlik'in lideri İzak Herzog, Netanyahu'yu arayarak tebrik ettiğini açıkladı. Herzog, bununla birlikte İsrail'in sorunlarının hâlâ devam ettiğini belirtti ve ülkenin faydası için çalışmaya devam edeceğini vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber İsrail seçiminde Netanyahu sürprizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER