İsviçre Merkez Bankası para politikalarını değiştirmeyecek


2015 yılının ilk günlerinde İsviçre Frangı'nın Euro karşısında sabit tutulan alt limitini serbest bırakan İsviçre Merkez Bankası (SNB) Başkanı Thomas Jordan, piyasadan ve belirli çevrelerden gelen tepkilere rağmen uygulamakta oldukları serbest döviz politikasından vazgeçmeyeceklerini söyledi. İsviçre Frank'ının halen normalden daha değerli olduğunu kabul eden Jordan, Euro'nun diğer para birimleri karşısındaki düşük değerinden dolayı tekrar sabit kur politikası uygulamalarının mümkün olmadığını vurguladı.

Ocak ayının başında SNB'nin beklenmedik kararı sonrası biranda tüm dünya para piyasaları şok dalgası geçirmişti. Özellikle Euro olmak üzere tüm önemli para birimleri karşısında değer kazanan İsviçre Frangı, başta İsviçre ekonomisi olmak üzere İsviçre Frangı üzerinden işlem yapan dünyadaki herkesi etkileyen bir durum yaşandı. Frank'ın bir anda yüzde 15-20 aralığında değerlenmesi İsviçre'de yaşayan tüketicileri zenginleştirse de ihracata dayalı bir ekonomide ürünleri pahalı hale gelen İsviçreli sanayici ve iş adamları için çözülmesi gereken büyük bir sorun oluşturdu. Geçen bir yıl içinde İsviçre ekonomisi kendi içinde birçok çözüm üretmeye çalıştı. Bazı sanayi firmaları maaş indirimine giderken bazıları da işçi tasarrufunu tercih etti.

Merkez Bankasının basın açıklamasında gelinen noktayı değerlendiren Thomas Jordan, Frank'ın Euro karşısında halen değerli olduğunu kabul ederken, Euro'nun içinde bulunduğu düşük değerler neticesinde uzun vadede Frank'ın normal değerine geleceğini tahmin etti. Bu yıl başında uygulamaya geçtikleri para politikalarından geri atmayacaklarının altını çizen SNB, halen üç aylık libor referans oranını yüzde -1,25 ile -0,25 aralığında tutuyor.

MERKEZ'İN BU YIL İÇİN BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 1

İsviçre ekonomisi geçen yıl gerçekleştirdiği 200 milyar Frank'lık ihracat rakamı ile yüzde 1,9 büyüme başarısı gösterirken, 2015 yılının ekonomik verileri Merkez Bankası'nın aldığı sürpriz karar ile gerçekleşemedi. Üretim kapasitesi düşen ve sipariş kaybı yaşayan ülke ekonomisinin bu yılki büyüme rakamları SNB'nin tahminine göre yüzde 1 olacak. Gelecek yıl için dış talebin daha fazla olacağını ön gören Merkez Bankası, İsviçre ekonomisindeki büyümenin yüzde 1,5 olacağını tahmin etti. CİHAN
<< Önceki Haber İsviçre Merkez Bankası para politikalarını değiştirmeyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER