İthal ürünlerin standartlara uygunluğu denetiminde kapsam değiştirildi


Ekonomi Bakanlığının 2016 yılı ürün güvenliği ve denetimi tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, iç piyasada halihazırda denetlenen 'Bazı hijyenik ürünler (çocuk bezleri, tampon, hijyenik ped vb.), eldivenler, okul ve büro malzemeleri, mouse padler, imitasyon takı eşyaları, kol düğmeleri, kol saati, saat kordonu, cep telefonu kılıfı' cinsi ürünlerin, 2016/12 sayılı Tebliğ kapsamında ithalatta da denetlenmesi uygulaması getirildiği açıklandı.

Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 31.12.2015 tarihli ve 29579 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, 2016 yılı Ürün Güvenliği ve Denetimi (ÜGD) Tebliğleri, ticari ve ekonomik gelişmeler, yıl içindeki uygulamalar, ilgili mevzuat değişiklikleri ve uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülükler çerçevesinde, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri dâhilinde, sektörün ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandığı ifade edildi.

Açıklamada, 2016 yılına yönelik olarak Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarında (G.T.İ.P) ve madde isimlerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca yapılan değişiklikler ÜGD Tebliğleri eki listelere yansıtıldığını ifade edildi.

Bakanlığın açıklamasında, yapılan yeni düzenleme ile ilgili şu bilgiler verildi: "Anılan hususlar kapsamında, ÜGD Tebliğlerinde 2016 yılına yönelik olarak yapılan bazı düzenlemeleri aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür. İç piyasada halihazırda denetlenen 'Bazı hijyenik ürünler (çocuk bezleri, tampon, hijyenik ped vb.), eldivenler, okul ve büro malzemeleri, mouse padler, imitasyon takı eşyaları, kol düğmeleri, kol saati, saat kordonu, cep telefonu kılıfı' cinsi ürünlerin, 2016/12 sayılı Tebliğ kapsamında ithalatta da denetlenmesi uygulaması getirilmiştir. Koruyucu metal burunlu ayakkabılar ile kulak tıkaçları 2016/11 sayılı Tebliğ kapsamına alınmıştır. Şişme botlar, forkliftler, muhtelif tezgah ve makineler, testereler, güneş paneli inventörleri, el fenerleri ve madenci lambaları cinsi ürünler 2016/9 sayılı Tebliğ kapsamına alınmıştır. Ayrıca, Tebliğ çerçevesinde madenci lambalarının Muhtemel Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmeliğe (ATEX) de uygunluğu aranacaktır. 2016/9 sayılı Tebliğ çerçevesinde, klimalar ve elektrik süpürgeleri gibi ürünlerin enerji verimliliği açısından da denetlenmesi hususu düzenlenmiştir. Çelik borular, tespit yayları ve jant balans ağırlıkları ile tornavidalara ilişkin standartlar, ilgili ürünlerin denetimi için 2016/1 sayılı Tebliğ kapsamına alınmıştır. Yara bandı ve plasterler, kaydırıcı jeller, tıbbi cihaz dezenfektanları, glukometreler ve oksijen konsantratörleri cinsi tıbbi ürünler 2016/16 sayılı Tebliğ kapsamına alınmıştır."

JAPONYA'DAN GETİRİLEN GIDA, YEM, BİTKİ VE BİTKİSEL ÜRÜNLER RADYASYON KONTROLLERİNDEN MUAF TUTULMAYACAK

Bakanlık, ürün güvenliği ve denetimi eli ilgili olarak, 2016/2 sayılı Tebliğde; 'EXPO 2016 Antalya' kapsamında Japonya'dan getirilecek gıda ve yem haricindeki bitki ve bitkisel ürünlerin radyasyon kontrollerinden muaf tutulmasına yönelik bir değişiklik yapılmadığı duyurdu.

Açıklamada, diğer düzenlemelerle ilgili şu bilgiler verildi: "2016/23 sayılı Tebliğde; Hariçte İşleme Rejimi Kararı kapsamında ihraç edilen ürünlerden elde edilen ikincil işlem görmüş maddelerin Tebliğ kapsamı dışında bırakılmasına yönelik bir düzenleme yapılmıştır. Şahsi eşya ve numunelerin denetim için Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemine (TAREKS) yönlendirilmemesini teminen ilgili Tebliğlerde bu husus daha açık biçimde tanımlanmıştır. Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatında ve İthalatında Ticari Kalite Denetimi Tebliği'nde, bazı iş ve işlemleri kolaylaştırıcı düzenlemelere gidilmiştir. 2016/13 sayılı Tebliğ ile 4703 sayılı Kanun'da yer alan idari para cezalarının alt ve üst hadleri, 10/11/2015 tarih ve 29528 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 457 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde tespit edilen oran esas alınarak artırılmıştır." CİHAN
<< Önceki Haber İthal ürünlerin standartlara uygunluğu denetiminde kapsam... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER