İzmir'de seçimin kazananı ve kaybedeni netleşiyor


İzmir'de yüzde 96'sı açıklanan kesin olmayan sandık sonuçlara göre, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinin kaybedeni MHP oldu. Haziran seçimlerinde toplam 4 milletvekili çıkaran MHP'nin, vekil sayısı 2'ye düştü. Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan sonra partinin en güçlü ismi Binali Yıldırım liderliğinde seçime giren AK Parti ise 7 Haziran seçimlerine göre oy oranını yüzde 4 artırdı ancak 8 olan milletvekili sayısı aynı kaldı. İzmirli seçmenin karşısına partinin bir numaralı ismi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile çıkan CHP ise bir önceki seçime göre oyunu yaklaşık yüzde 1,5 artırdı. CHP, 12 olan vekil sayısını 14'e yükseltti. MHP'nin kaybettiği 2 milletvekili CHP'ye gitti. HDP'de, İzmir'den 2 milletvekili çıkardı.

İzmirliler, ülkenin yönetimini 4 yıl emanet edecekleri partiyi belirlemek için dün sandığa gitti. 3 milyon 101 seçmenin yaklaşık yüzde 86'sı sandığa giderek oy kullandı. Bir önceki seçime göre sandığa giden seçmen sayısı yüzde 2 azaldı. Kesin olmayan sonuçlara göre İzmir'de, 1 Kasım seçiminin galibi milletvekili sayısını artıran CHP oldu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile İzmirlilerden oy isteyen CHP, geçen seçimlere göre 2 vekil artırarak 14 milletvekilini Meclis'e gönderdi. Partinin ön önemli isimlerinden Binali Yıldırım'la İzmirlilerden oy isteyen AK Parti ise bir önceki seçime göre oyunu yüzde 26'dan 30'a çıkardı. Ancak AK Partinin 7 Haziran seçimlerinde 8 olan milletvekili sayısı aynı kaldı. AK Parti, İzmir'de 2011 seçimlerinde 11 milletvekili çıkarmıştı. 1 Kasım seçimlerinin Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir'de de kaybedeni MHP oldu. 5 ay önce İzmir'den Meclis'e 4 vekil gönderme başarısı gösteren MHP, bu kez sadece Oktay Vural ve Ahmet Kenan Tanrıkulu'nu Meclis'e taşıyabildi.

7 Haziran seçimlerinde tarihinde ilk kez yüzde 10 barajını geçerek Ertuğrul Kürkçü ile Müslüm Doğan'ı Meclis'e gönderen HDP'den, kesin olmayan sonuçlara göre yine 2 milletvekili seçildi. Bir önceki seçime göre HDP'de yaklaşık yüzde 2 oy kaybı yaşadı. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de seçimin kazananı ve kaybedeni netleşiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER