İzmir'in 26 milletvekilliğinin 14'ünü CHP kazandı


Dünkü genel seçimin resmi olmayan sonucuna göre CHP, İzmir'in 26 milletvekilliğinin 14'ünü kazandı. Tek başına iktidar olan AKP ile MHP ve HDP'nin toplamından iki fazla milletvekili çıkarmış oldu.

Geçen genel seçime göre İzmir'deki oy oranını da arttıran CHP, iki bölgeden yedişer milletvekili kazandı, vekil sayısını 12'den 14'e çıkardı. 7 Haziran 2015'teki aday listesini değiştirmeyen CHP'de İzmir 1. bölgede Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Musa Çam, Tuncay Özkan, Tacettin Bayır, Ali Yiğit, Özcan Purçu ve Murat Bakan, 2. bölgede Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Aytun Çıray, Atila Sertel ve Kamil Okyay Sındır milletvekili seçildi. Geçen seçimde CHP, İzmir Gazeteciler Cemiyeti esik Başkanı Atila Sertel'i 6. sıradan aday göstermiş ancak adaylığı YSK tarafından düşürülünce yerine, 7. sıradaki Sındır kaydırılmıştı. CHP, bir önceki seçimde her iki bölgeden altışar vekillik kazanmıştı. Şimdi ise her iki bölgeden yedişer milletvekili çıkarmasıyla 7. sıradan aday olan Sındır, bir kez daha Meclis'e girmeye hak kazandı. İzmir 1. bölge 7. sıra adayı Bakan da milletvekili oldu.

AKP OYUNU ARTTIRDI, VEKİL SAYISINI KORUDU

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım'ın ismini ön plana çıkararak İzmirli seçmenden oy isteyen AKP, 7 Haziran'daki seçimde aldığı yüzde 26 oy oranını, yüzde 5'e yakın arttırdı ancak her iki bölgeden toplam sekiz olan milletvekili sayısı aynı kaldı. AKP'de İzmir 1. bölgede Yıldırım, Atila Kaya, Hüseyin Kocabıyık ve İzmir Ticaret Odası eski Meclis Başkanı Necip Kalkan, 2. bölgede Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, İbrahim Turhan, Kerem Ali Sürekli ve Hamza Dağ yeniden seçildi. 7 Haziran'da milletvekili olan Nesrin Ulema ise bu defa 5. sıradan aday gösterilince seçilemedi.

MHP İKİ VEKİL KAYBETTİ

İzmir'de en büyük kaybı MHP yaşadı. 7 Haziran seçiminde Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Murat Koç ve Aslan Savaşan'ı Meclis'e göndermişti. 1 Kasım seçiminde ise Koç ve Savaşan'ın yerine, 2. sıradan Senem Kılıç ve Neslihan Çelik aday gösterildi. Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir'de de oyları düşen MHP'nin her iki bölgeden 1. sıra adayları Vural ve Tanrıkulu milletvekili olurken Kılıç ve Çelik seçilemedi.

HDP OY KAYBETTİ, VEKİL SAYISINI KORUDU

Geçen seçimin ardından 1 Kasım seçiminde de barajı geçen HDP, İzmir'den iki milletvekili çıkardı. İzmir'de yaklaşık yüzde 2 oy kaybı yaşamasına rağmen Ertuğrul Kürkçü ve Müslüm Doğan'ı Meclis'e gönderdi. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'in 26 milletvekilliğinin 14'ünü CHP kazandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER