İzmir'in üçgeni ve Foça, UNESCO'ya hazırlanacak


İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu işbirliğiyle düzenlenen "TOURIZMIR" zirvesi başladı. Açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ve Dünya Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Moris Kohen Kasar ile 26 ülkeden 70 turizm ve seyahat acentesi yetkilileri katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Başkan Kocaoğlu, UNESCO müjdesi verdi. Bergama ve Efes'in ardından şimdi de İzmir'in tarihi üçgeni olarak bilinen Kemeraltı, Agora ve Kadifekale ile Foça ilçesinin de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için hazırlıklara başladıklarını açıkladı. Kocaoğlu, sağlık turizmine yönelik çalışma başlattıklarını da belirterek, "Çeşme ve Seferihisar'da, jeotermal kaynaklı kür merkezleri yapacağız." dedi. İzmir'de düzenlenen zirveye, Kocaoğlu'nun turizm müjdeleri damga vurdu. Bütün bu çalışmaları yerelde kalkınmayı arttırmak için yaptıklarını ifade eden Kocaoğlu, "Eğer turizmde büyümek ve dünya insanlarını buraya çekmek istiyorsanız Kemeraltı'nda, Agora'da, Kadifekale'de kazıları destekleyip kamulaştırmalar yapmanız şart. Biz Roma antik tiyatrosunu gün ışığına çıkararak, tüm bunları insanlığa sunuyoruz. Sadece eski kentimizin sınırlarındaki 270 hektarlık Agora, Kadifekale, Kemeraltı bölgesinde, belediye olarak 11 yılda 150 milyon dolarlık yatırım yaptık." diye konuştu.

KÜR MERKEZLERİ GELİYOR

Kocaoğlu'nun diğer müjdesi ise sağlık turizmine yönelik oldu. Turizmin çeşitlenmesi için inanç ve sağlık turizmine büyük önem verdiklerinin altını çizen Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Kür merkezi kurmak için de çalışıyoruz. Seferihisar'da, jeotermal kaynaklarıyla o bölgede bir kür merkezi yapacağız. Çeşme'de de jeotermal kaynaklarla kür merkezi yapmak için görüşmelerimiz sürüyor ve önümüzdeki günlerde bunun da yatırım kararlarını veririz. Bunları yaparsak, sağlık turizmi alanında ilerleyebiliriz."

'KONGRE MERKEZİNE DE BAŞLANACAK'

İnanç turizmi için de önemli çalışmalara imza attıklarını aktaran Başkan Kocaoğlu, "Eğer sinagogları, şapalleri, camileri, kiliseleri restore etmezseniz, onlara bakmaksanız inanç turizminde ne anlatıp neyi göstereceksiniz? Biz bunları da yapıyoruz. Deniz, kum ve güneşte zaten dünya cennetiyiz. Bunlara bir de kongre ve fuar turizmini ekleyerek turizmde büyümek istiyoruz. Bunun için önümüzdeki ay Karşıyaka'da, deniz kenarında opera binası için çalışmalarımız başlayacak. Bunun ardından da kongre merkezinin çalışmalarına başlayacağız ama bununla da bitmiyor; iyi tarım uygulamaları olan gastronomi alanında ilerlemek için her türlü desteği de veriyoruz. Yani buraya gelen insanlar, sağlıklı ve yerel gıdalarla, yerel gastronomiyle karşılaşacaklar." şeklinde konuştu.

'İZMİR BAŞLIBAŞINA MARKADIR'

TÜRSAB Başkanı Ulusoy ise İzmir'in yaşanabilir, yaşandıkça tanınması gereken bir şehir olduğunun altını çizerek, emekliliğini burada geçirmek istediğini söyledi. Ulusoy, "İzmir hiçbir zaman moda olmadı. Moda bugün var, yarın demode olur. İzmir başlıbaşına markadır. Başkanımızla, 'Fuar alanı olur mu?' derdik. O, bitirerek karşımıza çıktı. Kendisine şükranlarımızı sunuyorum. İzmir'deki turizm fuarının başarılı olması için hep birlikte çalıştık. İzmir fuarına sahip çıktı. Başkanımız Aziz Kocaoğlu, sabah 09.00, akşam 18.00 fuarımıza gelerek stantları gezdi. İzmir'de turizmin bir yaşam biçimi var. Başkanımız, bu yaşam biçimine sahip çıktı." dedi. Ulusoy, devletten İzmir kruvaziyer limanına gelecek olanlardan ayakbastı ücretlerini kaldırmasını, liman ücretlerinin arttırılmamasını, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir'deki 8 bin 500 yıllık tarihi eserlerin sergilenmesi için dev bir müze yapmasını ve sağlık turizminde şehrin üs olabilmesi için desteklenmesini istedi.

'YENİ İŞBİRLİKLERİ DOĞACAK'

Toplantının evsahipliğini üstlenen İZTO Başkanı Demirtaş da İzmir'in son yıllarda turizmde çok önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi. Kruvaziyer turizminde üç yıl üst üste Avrupa'nın en iyi destinasyonu seçildiklerini hatırlatan Demirtaş, "Son üç yılda kongre turizminde de belli bir başarı yakaladık. Kentimizde devamlı yeni oteller, turizm yatırımları yapılıyor. Turist sayımız 1,5 milyon kişiye ulaşıyor, Efes'i de dahil edersek 4 milyon kişi. Oysa bunun birkaç katını ağırlayabilecek potansiyele sahibiz. Önümüzdeki dönemde özellikle sağlık ve kongre turizmine yönelmek istiyoruz. Büyükşehir Belediyemiz'in planladığı kongre merkeziyle bu alanda atağa kalkacağız. Sizleri bu toplantıda buluşturmaktan dolayı son derece memnunuz. Bu zirve boyunca çok önemli işbirliklerinin, ortaklıkların temeli atılacak ve yabancı konuklarımız, önümüzdeki yıllarda çok daha büyük kafilelerle İzmir'e gelecekler." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'in üçgeni ve Foça, UNESCO'ya hazırlanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER