Joe Biden: Terörist organizasyonları birlikte ortadan kaldırmak için kararlıyız


ABD Başkan Yardımcısı Joseph Robinette Biden, Türklerin terör kurbanı olmaya devam ettiğinin farkında olduklarını ve Türkiye'yle birlikte bu terörist organizasyonları ortadan kaldırmak için kararlı olduklarını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Biden, "Bunu daha önce de söyledim; tekrar söyleyeceğim. Biz Amerikalılar kaç Türkiye vatandaşının terör kurbanı olduğunu ve olmaya devam ettiğini anlamıyor değiliz. Kalbimiz hayatını kaybedenler ve Alman turistlerle birlikte. Hep beraber ve birlikte bu terörist organizasyonları ortadan kaldırmak için kararlıyız." diye konuştu.

Türkiye ve ABD ilişkisinin önemli olduğunu ve arada herhangi bir yanlış anlama olmadığı konusunda temin etmek istediğini söyleyen Başkan Yardımcısı Biden, "Aynı fikirde olduğumuz konularda keskinlikle aynı fikirdeyiz; aynı fikirde olmadığımız konuları açık bir şekilde ifade ediyoruz. Doğrusu da şu ki konuştuğumuz stratejik sorunlarda bir fikir ayrılığı yok." dedi.

Türkiye'yle DAEŞ, PKK ve El Nusra'nın aktiviteleri konusunda aynı fikirde olduklarına işaret eden Biden, "Bunlar terörist gruplar; basitçe ifadesiyle terörist gruplar. Burada, Türkiye'yi tehdit ediyorlar ve Türk insanının menfaatlerine ciddi zarar veriyorlar ve bunun farkındayız." şeklinde konuştu.

Misafirliğinden dolayı Türk halkına teşekkür eden Biden, Sultanahmet Camii'ni ziyaret etmesi üzerine Türk basını tarafından kahraman olarak karşılandığını bunun üzerine ziyarette yanında olan eşi ve torununun kendisini önemli bir insan gibi gördüklerini dile getirdi. Joe Biden şunları söyledi:

"Amerikan medyası beni takip ettiği için ziyaretlerime alışkınlar ama siz beni eşim ve torunuma Sultanahmet Camii'ni göstermem üzerine bir kahraman olarak karşıladınız. Şimdi onlar Sultanahmet Camii'ni gösterebildiğim için önemli bir insan olduğumu düşünüyorlar. Bu benim için çok etkileyici ve olağanüstü bir tecrübe. Misafirliğiniz için tekrar teşekkürler."

"IŞİD SADECE AVRUPA'YA DEĞİL TÜRKİYE'YE DE TEHLİKE ARZ EDİYOR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinde IŞİD'in ortadan kaldırılması için konuştuklarını aktaran Başkan Yardımcısı, terör örgütünün Türkiye'ye de tehlike arz ettiğine dikkati çekti.

Türkiye ile ortak planların birlikte çok olgunlaştığını, daha koordineli hale geldiğini ve artan bir şekilde gelişme kaydettiklerini söyleyen Biden, "Rahatlıkla söyleyebilirim ki bugünkü toplantımız ve devam eden işbirliğimizin bir sonucu olarak gelişmeler hız kazanacak. Tam olarak anlaşılıyor ki IŞİD sadece Avrupa ve bölgeye değil açık şekilde Türkiye'ye de tehlike arz ediyor." ifadesini kullandı.

"Türkiye'de IŞİD'i yenmeye yönelik güçlü bir işbirliği ve sadık bir çaba gözlemledik." diyen Başkan Yardımcısı Biden, şöyle konuştu.

"Türkiye sınır güvenliğini artırmak için çok önemli adımlar attı. Amerika ve diğer koalisyon üyeleri Türkiye üslerinden harekete geçiyor. Dolayısıyla IŞİD aktiviteleriyle ilgili önemli istihbarat topluyoruz, hava harekâtımızı artırabiliyoruz ve yerel güçleri ortaklaşa destekleyebiliyoruz. Bugün daha fazlasını nasıl yapabiliriz konusunda mutabakata vardık. Bugün yerel Arap güçlerinin kalan IŞİD unsurlarının Türkiye sınırına erişimini kesmesini nasıl geliştirebilirizi tartıştık. Bu iki ulus için de bir öncelik ve böylelikle yeni savaşçılar ve malzemenin IŞİD'e ulaşmasını ve Suriye'ye savaşmasını engelleyebilir. Böylelikle dolayısıyla sınırın şimdi ve IŞİD'i yendikten sonraki kontrolü Türkiye'nin elinde kalabilir."

SURİYE'DE ASKERİ ÇÖZÜME HAZIRLIKLIYIZ

ABD Başkan Yardımcısı, Suriye'de politik bir çözüm için çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Gidişat konusunda "ne iyimser ne de kötümseriz; kararlıyız." ifadesini kullanan Biden, "Biz burada konuşurken John Kerry Suudi Arabistan'da toplantıda. Sayın Başbakan ve ben Davos'ta muhataplarımızla ayrı görüşmeler gerçekleştirdik. Biliyoruz ki politik bir çözüme ulaşmak iyisi. Ancak bunun mümkün olmaması durumu ve IŞİD'in ortadan kaldırılması için askeri bir çözüme de hazırlıklıyız." dedi.

PKK, IŞİD'E EŞDEĞER BİR TEHLİKE

Joe Biden, PKK'nın Türk insanın varlığı için IŞİD'e eşdeğer bir tehlike olduğunu söyledi. Başkan Yardımcısı, "Kürtlerin geniş bir çoğunluğunun barış içinde yaşamak istemesine rağmen toplumdaki herkes bilmeli ki PKK bunu istediğine dair ne bir arzu ne de eğilim gösterdi. Terörist bir organizasyonlar. Yapmaya devam ettikleri şey zalimce." diye konuştu.

"Ben, siz ve dünya biliyor ki hükümetiniz geçmişte PKK'yla barışı müzakere etmeye çalıştı. Silah bırakma ya da ülkeden ayrılma ama bunu yapmadılar. Size herhangi bir opsiyon bırakılmadı." ifadelerini kullanan Biden, "Ama ümid ediyor ve eminim ki siz politik bir çözümü cesaretlendirme ihtimalini denemeye devam etmekten vazgeçmeyeceksiniz fakat aynı zamanda vatandaşlarınızı korumak için ne gerekiyorsa yapmalısınız." şeklinde konuştu.

MUSUL'UN MUSULLULARA GERİ VERİLMESİ

Joe Biden, toplantıda Irak konusunu da ele aldıklarını açıkladı. Irak'ta çok vakit harcadığını söyleyen Başkan Yardımcısı, "Amerika'da eski bir deyim vardır. 'Kedinin derisini soymak için birden çok yol vardır.' Ankara, Bağdat ve tüm taraflarla hakkında konuştuğumuz şey ki umarım gerçekleştirebiliriz; IŞİD'i yenmek ve Musul'u geri almak ve bölgedeki başka hiçbir ülkenin uzantısı olmaması ve Musullulara, şehirde yaşayanlara geri verilmesi için ortak ve koordineli bir çalışma. Bunun nasıl olacağını konuştuk." dedi.

TÜRKİYE 'NİN ENERJİYİ İSRAİL'DEN AVRUPA'YA BAĞLAMA POTANSİYELİ VAR

Başkan Yardımcısı Biden, Avrupa'nın enerji güvenliğini kuvvetlendirmek için de Türkiye'yle birlikte çalıştıklarını da aktardı. Joe Biden şöyle dedi:

"Bizim görüşümüze göre Türkiye'nin bölgeyi Azerbaycan'dan İsrail'e, Irak'a ve Avrupa'ya bağlayacak kilit ve potansiyel bir aktarım noktası olma yolunda tarihi ve kritik bir rol oynama fırsatı var. Bunda önemli bir potansiyel var." CİHAN
<< Önceki Haber Joe Biden: Terörist organizasyonları birlikte ortadan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER