'Kaba ve yaralayıcı söz' gerekçesiyle 17-25 Aralık kanun teklifi reddedildi


CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, 17-25 Aralık Haftası'nın 'Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası' olmasına dair verdiği kanun teklifinin TBMM Başkanlığı'nca reddedilmesine sert tepki gösterdi.

Milletvekili Eren Erdem, 10 Aralık tarihinde "17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası" olarak belirlenmesi için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi vermişti. TBMM Başkanlığı, verilen kanun teklifini 'kaba ve yaralayıcı sözler' içermesi gerekçesiyle CHP'li Erdem'e iade etti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın imzasının bulunduğu kanun teklifinin iade gerekçesinde, "17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası'na dair kanun teklifiniz Başkanlığımızca incelenmiştir. Kanun teklifinizin gerekçesinde 'Bu süreçte siyasi iktidar, suçlamalar karşısında aklanmak yerine, yargı erkini yok sayarcasına soruşturmayı açan savcı ve polisleri görevden almış ve internet sitelerinde konuya ilişkin yayınlanan belge, bilgi ve ses kayıtlarını "montaj' olarak nitelendirmiştir' ifadelerine yer verilmiştir. TBMM İçtüzüğü'nün 67'nci maddesinde Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin varlığı halinde söz konusu yazı veya önergenin sahibine geri verileceği öngörülmüştür. Kanun teklifinizde yer alan ifadeler TBMM İçtüzüğü'nün söz konusu hükmü kapsamında değerlendirildiğinden, gereken düzeltmelerin yapılması için teklifiniz tarafınıza geri verilmiştir." cümleleri yer aldı.

CHP'li Eren Erdem, konuya ilişkin yazılı değerlendirmesinde şunları kaydetti: "Meclis Başkanının AKP'nin koordinatörü gibi davranması, AKP'nin demokrasi anlayışının bir tezahürüdür." dedi. Erdem devamında, "17-25 Aralık süreciyle ilgili kaba ve yaralayıcı olan oradaki cümleler değil; haklarında yolsuzluk iddiaları bulunan dört eski bakanın açıklanamayan gelir artışlarıdır, yolsuzluktan gözaltına alınmamak için evinin çevresine Özel Tim kurdurmaktır, yargılanmamak için binbir iş çevirip yargıda soruşturma açacak savcı bırakmamaktır, 'sorumluluğun var, istifa et' diyen bakanlarını susturmaktır, yolsuzlukla elde edilen kara paraları devlet eliyle aklamaktır, HSYK'nın yapısını değiştirerek halkın adalete olan inancını 'sıfırlamak'tır... Tarafımca TBMM Başkanlığına verilen teklifin gerekçesinde yer alan ifadeler ise şahsımın görüşü değil, TİB tarafından yasal olarak kayıt altına alınmış tapelerde, Meclis tutanaklarında, yazılı ve görsel medyada ve halkın vicdanında yer etmiş cümlelerdir. Meclis Başkanı TBMM İçtüzüğü'ne bağlı kaldığı kadar Anayasamızın insan, devlet ve toplum ilişkilerine dair temel prensiplerine bağlı kalsaydı, sanırım neyin kural, kanun ve hukuka uygun olmadığı daha iyi anlardı. TBMM Başkanının bu tutumu, parlamenter sistemi işlevsiz kılma çabasıdır. Parlamenter sistem işlemiyor diyenler, bu tabloya bakarak AKP'nin parlementer sistemi nasıl işlevsiz kıldıklarını görsünler ve Başkanlık martavalına sarılmadan bir kez daha düşünsünler."

REDDEDİLEN TEKLİFTEKİ İFADELER

CHP'li Erdem'in TBMM Başkanlığı tarafındandan reddedilen kanun teklifinde şu ifadeler yer almıştı:

"Devletin en önemli kurumlarına ve adalete olan inancın yeniden tesis edilmesinin ilk şartı halkın kendilerini yönetenlere dair şeffaflık algısının konsolide edilmesidir. Aksi takdirde, denetlenebilirliği, şeffaflığı ve hesap verebilirliğine dair ciddi kuşkular ve suçlamalar bulunan bir siyasi iktidar, halk ve yönetim arasında ciddi uçurumlar açılmasına neden olacak ve demokrasinin halk arasında söylemden öteye gitmemesine ve içselleştirilmesi imkansız bir hale gelmesine neden olacaktır.
Siyasi yozlaşmanın en son hali olan rüşvet ve yolsuzluk karşısında halkın bilinçlendirilmesi, bu anlamda, siyaset kurumuna olan inancın güçlendirilmesi, demokrasinin en temel ilkelerinden biri olan şeffaflık algısının yaygınlaşması ve adalete olan inancın yeniden tesis edilmesi için büyük önem taşımaktadır. İlgili kanun teklifiyle toplumun farkındalığının artırılması hedeflenmiş ve 17-25 Aralık haftasının
'Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele Haftası' olarak belirlenmesi teklif edilmiştir."

MADDE TEKLİFLERİ

MADDE 1- 17 ve 25 Aralık tarihleri arasındaki günlerin 'Yolsuzluk ve Mücadele Haftası' olarak belirlenmesi öngörülmüştür.
MADDE 2- 17 ve 25 Aralık haftasında yolsuzluk ve rüşvetle ilgili kamu kuruluşlarında ve okullarda eğitim amaçlı etkinlikler düzenlenerek ve medya kanalları yoluyla bilgilendirici yayınlar yapılarak halkın bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.
MADDE 3- 17 ve 25 Aralık haftasındaki Cuma günü, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı 'yolsuzluk ve rüşvet' konusundaki hutbelerle yurttaşların farkındalığının artırılması amaçlanmaktadır."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Kaba ve yaralayıcı söz' gerekçesiyle 17-25 Aralık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER