Kabataş'ta 2 bin 560 saatlik kayıt izlendi

Zehra Devecioğlu adlı başörtülü bir kadının Kabataş’ta Gezi eylemcilerinin taciz ve saldırısına uğradığı iddialarını araştıran Emniyet, kanıt bulabilmek için bazı kişileri sorguya çekip, gözaltına aldı ve şüpheli hale getirildi, ancak taciz iddiasını doğrulayamadı.

Kabataş'ta 2 bin 560 saatlik kayıt izlendi

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, 1 Haziran 2013 tarihli Emniyet raporu yüzlerce sayfa görüntü ve fotoğraftan oluşuyor.
Olayı ortaya çıkarmak için dönemin başbakanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle Emniyet seferber oldu ve çok sayıda şube ortak inceleme yürüttü. 2 bin 560 saatlik görüntü incelendi, esnaflar sorgulandı ve 161 kişi incelemeye alınmasına rağmen, olaya dair tek bir kanıt bulunamadı.



HER KAMERADAN ALTI SAAT

Buna göre, iddia edildiği gibi ‘Üstleri çıplak, deri pantolonlu, deri eldivenli 70-100 erkeğin’ Develioğlu’na saldırdığını ‘ispat etmek için’ Emniyet’in yürüttüğü soruşturmanın detayları şöyle:

* Soruşturmayı, İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü, Güven Timleri Şube Müdürlüğü, Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü, Beşiktaş ve Beyoğlu ilçe emniyet müdürlükleri, TEM Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü, Olay Yeri İncelenme Şube Müdürlüğü ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü birlikte yönetti.

* Karaköy-Taksim-Ortaköy arasında yaklaşık 8 km alanda yer alan tüm işyerleri ve kamu kurumları ile görüşüldü.

* Toplam 151 işyeri güvenlik kamerası ve MOBESE görüntüsü bulundu.

* Sadece olay saati değil, olayın öncesi ve sonrasını kapsayan 6 saatlik görüntü kaydı incelendi.

* Toplam 2 bin 560 saatlik kayıt izlendi. Yaklaşık 1800 saatlik kamera kayıtları, Radyo TV ve Foto Film Şube Müdürlüğü görevlilerince kayıt edilen 200 saatlik kamera kaydı, Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden alınan 50 saatlik kamera kaydı, TEM Şube Müdürlüğü’nden alınan 450 saatlik kamera kaydı ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı A haberleri'>TOMA araçlarındaki kameralardan elde edilen 60 saatlik kamera kaydı birleştirilip kare kare incelendi.

* Sadece Kabataş değil, Karaköy, Salıpazarı, Beşiktaş, Gümüşssuyu’dan Kabataş’a giden tüm yolların kamera görüntüleri de incelendi.

ESNAF, SEYYAR SATICIYLA TEK TEK KONUŞULDU
* 1 Haziran gününe ait olan görsel medyada ve sosyal paylaşım sitelerinde yer alan görüntü ve fotoğraflar da tarandı.

* Olay günü ve genel olarak olay yeri çevresinde seyyar satıcılık yapan, garson, esnaf, güvenlik görevlisi, tezgâh açtığı belirlenen 24 kişiyle görüşüldü, yazılı beyanları alındı.

* Görüşülenler söz konusu olaya tanık olmadıklarını söyledi. Güven Timleri Şube Müdürlüğü’ne bağlı 20 tim olay yeri civarında tanık bulmaya yönelik sokak sokak çalıştı.

* Beşiktaş ve Beyoğlu ilçe emniyet müdürlükleri ile TEM Şube Müdürlüğü, Güvenlik Şube Müdürlüğü, Olay Yeri İncelenme Şube Müdürlüğü ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonucu Gezi Parkı eylemlerine katıldığı belirlenen kişilerin fotoğrafları teşhis işleminde kullanılmak üzere temin edildi.



161 KİŞİ İNCELENDİ
* Buna göre, polis, 161 kişiyi yakın incelemeye aldı. Polis bu kişilerin tüm kişisel hayatlarını inceledi. Facebook adreslerinden, telefon konuşmasına kadar her detayı inceledi. İncelemeye alınan kişilerin olay günü görüntüsünde ‘üstü çıplak, eli deri eldivenli, başlarında tuhaf bantlar’ olmadığı gözlendi.

* Kamera görüntülerinde Develioğlu’nun Kabataş’ta eşini beklediği yere geldiği saat 19:43:57’den bölgeden ayrılana kadar geçen yaklaşık 15 dakikalık süreçte; etrafından çok sayıda sivil vatandaşın geçtiği belirlendi. Ancak, kavgaya dair tek bir emare görülmezken, yüzlerce başörtülü, çoluk çocuk, aile, genç gelip geçtiği gözlemlendi.

* Biri takım formalı 3 erkeğin görüntüsü, sırtında bayrak olan bir kadının görüntüsü ‘bir şey bulunamasa da‘ Zehra Develioğlu’na gösteriliyor. Develioğlu, teşhis edemiyor.

Bununla birlikte, raporun sonunda ‘üst makama’ Kabataş özet diye bir not yer aldı. Olayın mağduru konumundaki kişiyle ilgili kişisel detaylara yer verildi. Ancak bu bölümü, raporun detaylarını ortaya çıkaran Cumhuriyet, yayınlamayı uygun bulmadığını açıkladı.
<< Önceki Haber Kabataş'ta 2 bin 560 saatlik kayıt izlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER