Karadeniz bölge baroları: Basın ve ifade özgürlüğüne saldırıları kınıyoruz


Gümüşhane'de yapılan 4. Genişletilmiş Karadeniz Bölge Baro Başkanları Toplantısı'nın sonuç bildirgesi yayınladı. Bildiride, "Basın ve ifade özgürlüğüne karşı saldırılar ile dolaylı müdahaleleri en ağır şekilde kınıyoruz" denildi.

Karadeniz Bölge Baroları Dönem Başkanı Avukat İsmail Taştan, Karadeniz Bölge Baro Başkanları'nın katılımıyla gerçekleşen 2 günlük toplantıda, terör, mesleki sorunlar, ifade hürriyeti ve basın özgürlüğü konularının görüşüldüğünü kaydetti. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Avukat Berra Besler başkanlığında gerçekleşen toplantıya, TBB Başkan Danışmanı Avukat Zafer Köken, TBB Yöneyim Kurulu üyesi Avukat İzzet Varan ve Karadeniz bölge baro başkanları katıldı.

Toplantının sonuç bildirgesini İsmail Taştan açıkladı. Artan terör olaylarının bölgelerine kadar geldiğini ifade eden Taştan, "Bir insanlık suçu olan terörü lanetler, yaşamlarının baharındayken aramızdan ayrılan şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileriz." dedi.

Terörün hiçbir gerekçeyle hoş gösterilemeyeceğine dikkat çeken Taştan, "Bu bakımdan terörle etkin ve kararlı bir şekilde mücadele etmek devletin tartışılmaz en temel görevlerindendir. Bu mücadelede, insan hakları ve hukuk kuralları içerisinde kalınmalı, teröre bulaşan kişi ve kurumlarla, masum halk ayrımı iyi yapılmalıdır. Terörle mücadele konusunda ihmali bulunan ya da yetkilerini amacı dışında kullanan kamu görevlilerinden de hukuk devleti çerçevesinde gerektiğinde hesap sorulabilmelidir." şeklinde konuştu.

Farklı bölgelerde yaşayan insanların ayrıştırılamayacağını kaydeden Taştan, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti bölünmeksizin birlik ve beraberlik içinde farklılıkları ile birlikte barış içerisinde yaşamaya devam edecektir. Türkiye Halkı artık kışkırtmalara gelmeyecek kadar, demokrasi kültürünü benimsemiş bir arada yaşamın değerini bilen bir halktır. Bu birlikte yaşama iradesini değiştirmeye yönelik tüm çabalar boşa çıkacağı gibi, terörü siyasi kazanç aracı görenlerin hesaplarının tutmayacağı da görülecek, her halükarda halkımızın sağduyusu kazanacaktır."

Dile getirilen eleştiri, öneri ve fikirlere tahammül ve saygı gösterilmesinin demokratik kültürün bir gereği olduğunu ifade eden Taştan, "Bu ortamı sağlamak ise demokratik hukuk devletinin tartışılmaz görevidir. Buna rağmen son günlerde, demokrasilerin olmazsa olmazlarından olan basın ve ifade özgürlüğüne karşı yapılan fiili saldırılar ile dolaylı müdahaleleri en ağır şekilde kınıyoruz. Ülkenin bunca yoğun ve ağır gündeminde ikinci plana düşen hukuk devleti ve hukukun üstünlüğüne karşı yapılan tecavüzlere karşı duyarlılığımız önceden olduğu gibi devam etmektedir. Ülkemizin tüm sorunlarının halkımızın demokratik katılımı ve Anayasal kurumların hukukun evrensel değerleri çerçevesinde tarafsız ve etkin çalışması ile çözüleceğine inanıyoruz. Bu kapsamda tüm kurumları ve kişileri, Anayasa ve Yasalar ile verilmiş yetki ve haklarını kullanmaya, yetkilileri de yargı kararlarına uyma ve uygulama konusunda hassasiyete davet ediyoruz." dedi.



CİHAN
<< Önceki Haber Karadeniz bölge baroları: Basın ve ifade özgürlüğüne... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER