Karataş'ta toz bulutu 2 bin 300 fidana zarar verdi


Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Gümüşyazı köyünde yapılan ve uzun süren yol çalışması sırasında önlem alınmayışı sonucu oluşan toz bulutları 2 bin 300 mandalina fidanına zarar verdi. Ziraat mühendisleri, insan gibi nefes almaya ihtiyacı olan fidanların toz bulutları yüzünden canlılık özelliğini kaybettiğini belirtti.

Gümüşyazı Köyü'nde devam eden çalışma yüzünden gelip geçen araçların oluşturduğu yoğun toz bulutu, üretici Turgay Köziğ'in 37 dönümlük bahçesinde büyük zarara yol açtı. Bahçede inceleme yapan ziraat mühendisleri özellikle yola yakın kesimde bulunan 2 bin 300 fidanda ağır hasar tespit etti. Ziraat Mühendisi Gökçe Ateş, "Tüm yapraklar toz ile kaplandığı için bitki fotosentez yapamıyor, yani şu an hava alamıyor. Bu da fidanın gelişimine engel olduğu için ne meyve verebiliyor, ne de olan meyveyi geliştirebiliyor. Toz bulutlarına bir çare bulunamazsa tüm bahçedeki ağaçlar telef olur." dedi.

Yol çalışması sonucu oluşan toz bulutundan mağdur olan üretici Turgay Közig ise zararının büyük olduğunu belirterek, "Yol çalışması bir aydan fazla bir zamandır sürüyor. Çalışma uzun sürdüğü ve yolu da arazözlerle sulamadıkları için yoldan kalkan bütün tozlar ürünlere yapışıyor." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Karataş'ta toz bulutu 2 bin 300 fidana zarar verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER