Katalonya geleceğine karar veriyor


İspanya'nın kuzeydoğusundaki Katalonya Özerk Bölgesi, bugün tarihinin en önemli seçimine gidiyor.

Ayrılıkçılar tarafından bağımsızlık referandumuna dönüştürülmüş erken bölgesel parlamento seçimlerinde, 5,5 milyon Katalan seçmen geleceğine karar verecek.

Katalonya çapında kurulan 8 bin 181 sandıkta, TSİ 10.00'da oy kullanma işlemi başladı. Seçimlerinin güvenliği için 10 bine yakın yerel polis görevlendirildi.

Bağımsızlık yanlısı 'Junts pel Si' (Evet için Birlikte) koalisyonu, 135 sandalyeli Katalan Parlamentosu'nda mutlak çoğunluğu elde etmeleri halinde tek taraflı 18 aylık bağımsızlık sürecini başlatacak.

Anketler, Katalonya Demokratik Amaç Birliği (CDC) ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu'ndan (ERC) oluşan ayrılıkçı koalisyonunun, 60 ila 67 arası sandalye kazanacağını gösteriyor.

Bağımsızlığa destek veren sol görüşlü Halk Birliği Adaylığı'nın (CUP) da Katalan Parlamentosu'na 8-10 vekil göndereceği tahmin ediliyor.

AB DIŞINDA KALACAK

Katalonya'da iktidarda olan CDC partisinin lideri Artur Mas, Madrid hükümetinin yasal referanduma izin vermediğini ve bağımsızlık için bu yola başvurmak zorunda kaldıklarını iddia ediyor.

Hukukçular ve Avrupalı yetkililer, bağımsızlık ilan eden bir Katalonya'nın otomatik olarak Avrupa Birliği (AB) dışında kalacağını söylüyor. Katalonya'nın AB'ye tekrar girebilmesi içinse İspanya'nın onayını olması gerekecek.
Öte yandan Angela Merkel, David Cameron ve Barack Obama gibi liderler, Katalonya'nın bağımsızlığına karşı olduklarını üstü kapalı ifade etmişti.

İSPANYA'NIN EN ZENGİN BÖLGESİ

Yüzölçümü 32 bin 114 kilometrekare olan Katalonya'nın 7,5 milyon nüfusu bulunuyor. İspanya'nın en zengin bölgesi olan Katalonya, 200 milyar euro Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile ülke GSYH'sinin yüzde 19'unu üretiyor.

Ülke ihracatının yüzde 25'ini gerçekleştiren Katalonya'da kişi başına düşen milli geliri, 27 bin euro civarında. İspanya'nın en çok turist alan bölgesi olan Katalonya'yı geçen sene 16,8 milyon turist ziyaret etti. CİHAN
<< Önceki Haber Katalonya geleceğine karar veriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER