Kerim Balcı: İki devlet liderinin konuşmanın içeriği konusunda bile yalanlama oluyor

Kerim Balcı: İki devlet liderinin konuşmanın içeriği konusunda bile yalanlama oluyor

...
"Johnson Mektubu 1964 yılında ABD başkanı Lyndon Johnson tarafından Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahalesini önlemek amacıyla kaba bir üslupla yazılmış bir mektuptu. Başbakan İsmet Paşa'ya iletilen mektup, özetle Türkiye'nin Kıbrıs'a tek taraflı bir müdahalesinin kışkırtacağı bir Sovyetler Birliği–Türkiye savaşında NATO'nun müttefiklerini koruma sorumluluğu konusunda isteksiz davranacağını ima ediyordu. Bu mektup sebebiyle Ankara'da NATO'ya karşı duyulmaya başlanan güvensizliğin etkisi Soğuk Savaş'ın bittiği 90'lı yıllara kadar devam etti.

Şimdi Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Der Spiegel'e verdiği bir demeçte, NATO adına konuştuğunun altını çizerek, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik müdahalelerinin bir Türk–Rus Savaşı'na yol açması durumunda Türkiye'nin NATO'ya güvenmemesi gerektiğini söylüyor. Sözlerin içeriği Johnson Mektubu'ndan daha edeplice, ama bir medya organı üzerinden iletildiği gerçeği sırtından bıçaklanmaktan farksız bir etki yapıyor. Johnson Mektubu en azından sadece Ankara'ya iletilmişti. Moskova'nın bu derin çatlaktan haberi bir hayli sonra oldu.

Washington'un Ankara'dan yapılan en kritik açıklamaları üst üste yalanladığı başka bir dönem yaşamış mıydık bilmiyorum. İki devlet liderinin aralarında geçen konuşmanın içeriği konusunda bile yalanlama oluyor. Ne kadar onur kırıcı bir durum!"
...
<< Önceki Haber Kerim Balcı: İki devlet liderinin konuşmanın içeriği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER