Kıbleyi gösteren pusulalı tespihlere ilgi büyük


Kayseri'de kıbleyi bulmakta zorlananlar için özel tasarlanarak üretilen pusulalar büyük ilgi görüyor. Üç çeşit olarak tasarlanan pusulalardan birisi ise tespihli. Tespih imamesine konulan küçük pusula sayesinde namaz kılacaklar, kıble yönünü görüyor.

Özellikle seyahatte, yurt dışına çıkıldığında yaşanan kıble bulma sorunu, pusulalı tespihlerle ve seccadelerle çözüm buluyor. Hassas insanların namaza durmadan önce kıble hassasiyeti gösterdiğini dikkat çeken Hasşerbetçi Hac Malzemeleri Satış Mağazası Sahibi Şeref Hasşerbetçi, son zamanlarda kıbleyi bulmak için özel üretilen pusulaların satışlarının arttığına dikkat çekti. Hasşerbetçi, seccade üzerine konulan pusulaların, pahalı olması nedeniyle insanların biraz daha ucuz ve kolay tanışabilir pusula talep ettiğini belirtti. Ellerinde birkaç çeşit kıbleyi gösteren pusula olduğunu aktaran Hasşerbetçi, şunları kaydetti: "Türkiye yaşayan insanlarımız daha çok Kıblegah adı verilen özel tasarlanmış pusulalardan alıyor. Bu pusulanın kutusu üzerinde kıble yönleriyle ilgili bilgiler var. Eskidan biraz karmaşık olan, bulunduğunuz bölgeye göre dereceleri verilen pusulalardan farklı. Pusulanın içinde bulunduğu küçük kutu üzerinde Türkiye haritası var. Türkiye haritasında iller sarı, beyaz ve yeşil renklerle ayrılmış. Pusula üzerinde de kıbleyi gösteren aynı renkler var. Bu renklere göre bulunduğunuz şehrin kıblesini belirleyebilirsiniz. Mesela Kayseri haritada beyaz renkte gösterilmiş. Pusulayı düz yere koyarak beyaz rengin denk geldiği yöne doğru kıble belirlenmiş oluyor ve namaza durabiliyorsunuz. En pratik ve basit olması nedeniyle bu tercih ediliyor."

Şeref Hasşerbetçi, bir diğer pusulanın ise dünya geneli için tasarlandığını ve nerede olursanız olun yön olarak belirtilen kırmızı renkli bölgeye doğru kıble için yönelmenin yeterli olacağını ifade etti. Basit olan bu pusulayı daha çok Avrupa'da yaşayan gurbetçilerin aldığına işaret eden Hasşerbetçi, daha çok ilgi gören diğer kıbleyi gösteren pusulanının ise tespihli olan pusulalar olduğunu aktardı. Hasşerbetçi, şu bilgiyi verdi: "Namazını eda eden insanlarımızın hemen hemen hepsinin cebinde tespih vardır. Bunu düşünen üretici firma tespihle birlikte pusulayı da birlikte veriyor. Yani insanlar iki tane eşya taşımıyor. Tespih üretiminde imame kısmına konulan küçük pusula yardımı ile namaza durmadan önce kıbleyi belirleyebiliyorsunuz."

Hasşerbetçi, pusulaların daha çok Avrupa ve farklı ülkelerde yaşayan gurbetçilerin yanı sıra sürekli iş nedeniyle yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinde bulunanlar, evinde namaz kılıp kıble ile ilgili tereddüt yaşayanlar, yeni eve taşınanlar, kırsal bölgede mesleği gereği yaşamak zorunda olanlar, umre ziyaretinden dönenlerin ziyaretçileri için hediye olarak verenlerin satın aldığını anlattı. Pusulalar 5 ile 15 lira arasında satışa sunuluyor. Pusulalı tespih ise 5 liradan satılıyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Kıbleyi gösteren pusulalı tespihlere ilgi büyük Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER