KİT komisyonu toplandı, Sayıştay raporlama sürecine ilişkin sunum yaptı


Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Sayıştay Başkan Yardımcısı Orhan Yaşa ve Sayıştay Kamu İşletmelerinden Sorumlu Bölüm Başkanı Tülin Alıç, komisyon üyelerine raporlama sürecine ilişkin ayrı ayrı sunum yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin başkanlığında toplandı. Toplantıda komisyon görüşmelerinde tam tutanak tutulmasına dair karar alındı. Genel Kurul çalışma saatlerinde toplantı yapılabilmesi için TBMM Başkanlık Divanı'ndan izin talebi ve merkezleri Ankara dışında olan kuruluşların denetim görüşmelerinin genel müdürlüklerinde gerçekleştirilmesine dair karar alındı. Ayrıca alt komisyonların oluşturulması için Komisyon Başkanı'na yetki verilmesine dair karar alındı. Toplantıda Sayıştay Başkanlığınca raporlama sürecine ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Sayıştay Başkan Yardımcısı Orhan Yaşa ve Sayıştay Kamu İşletmelerinden Sorumlu Bölüm Başkanı Tülin Alıç komisyon üyelerine raporlama sürecine ilişkin ayrı ayrı sunum yaptı.

Sayıştay'ın 2014 yılı denetim raporları kapsamında parlamentoya 5 rapor sunduklarını belirten Yaşa, "Bunlar Genel Uygunluk Bildirimi, Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu, Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu, Mali İstatislikleri Değerlendirme Raporu , Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporu bir de KİT Genel Raporu var." dedi.
KİT Genel Raporu'nu parlamentoya sunmadıklarını belirten Yaşa, "Görüşülmek üzere KİT komisyonuna ve parlamentoya sunmuyoruz. Parlamentoya sunmuş olduğumuz 208 kurum raporumuz var. Bunların 99'u merkezi yönetime ait. Merkezi yönetime ait raporların 43'ü genel bütçeli kurumlara ait. Özel bütçeli kurumlar olarak tarif ettiğimiz 147 adet raporumuz var üniversiteler ağırlıklı olarak burada ve müstakil genel müdürlükler. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar olarak 9 rapor hazırlayıp parlamentoya sunduk. Sosyal güvenlik kurumuna ilişkin olarak 2 raporumuz var. diğer kurum diye tabir ettiğimiz merkez bankası, NATO POL, TMSF, TİKA ve Spor Toto gibi 7 tane diğer kurumlardan parlamentoya rapor sunduk." diye konuştu.

751 ADET YARGILAMAYA ESAS RAPORU BAŞKANLIĞIMIZA İNTİKAL ETTİRİLDİ

267 Mahalli İdarenin denetimini yapıp rapor düzenlediklerini anlatan Yaşa, şunları kaydetti: "Özel İdarenin tamamını denetledik. İl belediyelerin, büyükşehirlerin tamamını denetlemiş durumdayız. İlçe belediyelerinden kaynak ve nüfusu itibariyle büyük olanlardan denetim programına aldığımız ve raporladıklarımız var. mahalli idare şirketlerinden denetimini yaptıklarımız var. bunların raporlarını TBMM'ye sunmuyoruz. Kendi meclislerine sunuyoruz. Aynı zamanda kendi meclislerine gönderdikten sonra kamuoyuyla bu raporları paylaşıyoruz. Bu raporların tamamı Sayıştay başkanlığının internet sitesinde duyurulmuş durumda. Kalkınma Ajanslarının denetimini yapıyoruz. Bunun yanında yargılamaya esas raporlarda 30 kasım 2015 tarihi itibariyle 751 adet yargılamaya esas raporu denetim grup başkanlıklarımız başkanlığımıza intikal ettirmiş ve biz bunları dairelere göndermiş durumdayız. Bunlardan 466 tanesi yargılanarak bunlarla ilgili ilan düzenlenmiş durumda."

Siyasi partilerin denetimin de Sayıştay tarafından yapıldığını ifade eden Yaşa, "Bunlara nihai olarak karar vermek üzere Anayasa Mahkemesi'ne sunmaktayız. Partilerin mali denetimine ilişkin kararları anayasa mahkemesi veriyor. Ama denetimini Sayıştay yapıyor. Kamu işletmeleriyle ilgili 2014 yılında hazırladığımız 76 adet kamu işletmesi raporu düzenledik. Onları Aralık sonuna kadar komisyonunuza arz etmiş olacağız." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber KİT komisyonu toplandı, Sayıştay raporlama sürecine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER