Klarnetli 'Roman Mehter Takımı' dinleyenleri mest ediyor

Klarnetli 'Roman Mehter Takımı' dinleyenleri mest ediyor

Samsun'da tamamı Roman gençlerden oluşan 'Mehter Takımı'nda alışılmış müzik aletlerin yanı sıra Romanların milli çalgısı olan klarnetin de kullanılmasıyla oluşturulan koro, 19 Mayıs'ta büyük bir gösteri yapmaya hazırlanıyor.

Kahvede boş oturup sokaklarda dolaşan Roman gençlere meslek edindirmek için sürekli değişik projeler ürettiklerini belirten Yavuz Selim Mahallesi Gençlik Spor Derneği Başkanı Kemal Şutşur, mehter takımı gibi müziğin olduğu her projenin gençlerden yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Klarneti ustalıkla çalan Romanların mehter takımına ayrı bir boyut kazandırdıklarını anlatan Şutşur, şunları kaydetti: "Mehter takımında zurna ve klarnet bir biriyle uyum içerisinde çalınınca ortaya çok güzel bir melodi çıktı. Bizim Romanların klarnetle çaldığı Osmanlı Marşları'nı dinleyenler adeta mest oluyor. Gençlerimiz bu sayede hem eğleniyor hem de meslek sahibi oluyor. Bize kurs açarak destek olan başta halk eğitim merkezi ilçe müdürümüze ve çalışmalarımızın yapılması için yer, kıyafet, malzeme temin eden Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü'müze tüm arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim."

Roman gençlerin müzik konusunda çok yetenekli olduklarını ve marşları kısa sürede ezberleyerek çalmaya başladıklarını belirten Halk Eğitim Merkezi Canik İlçe Müdürü Şerif Güleroğlu, şöyle konuştu: "Canik ilçemiz sınırları içerisinde yaşayan özellikle Roman vatandaşlarımıza yönelik İŞKUR İl Müdürlüğü'müzle birlikte meslek edindirme kursları açtık. İçerisinde Romanların sevdiği müziği barındıran mehter kursu da bunlardan sadece bir tanesi. Roman vatandaşlarımızın müziğe olan yetenekleri herkes tarafından biliniyor. Kurs boyunca aldıkları eğitimleri bir meslek şeklinde mehter takımı içerisinde devam ettirecekler. Burada başarılı olan gençlerimiz başta belediyeler olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların destekleriyle büyük bir Samsun Mehter Takımı oluşturulacak. Her türlü elbise ve malzemeler temin edildi hazır."

Gençlerin olduğu her yerde müdürlük olarak var olduklarını hatırlatan Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Güven Özyurt ise şu ifadeleri kullandı: "Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da ayak basarak Kurtuluş Mücadelesi'ni başlattığı Samsun'da büyük bir Mehter Takımı oluşturmayı planladık. Yaklaşık 5 aydır buraya gelip özverili bir şekilde kendi sanatsal beceri ve yeteneklerini sunacak hale gelmişler. Bizler Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü olarak bizden yer ve araç talepleri olmuştu. Biz de gençlerimize destek verilmesi noktasında bu ihtiyaçları karşılayarak önemli çalışmaya katkı sağladığımız inancını taşıyoruz. Amacımız, ilimizde var olan mehter takımını büyüterek en büyük bayramlarımızdan olan 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı'nı törenleri kapsamında büyük bir mehter takımı oluşturmaktı. Şu an için ayrı ayrı yerlerde 4-5 tane olan mehter takımından güzel bir karma yaparak 19 Mayıs daha görkemli kutlamak istiyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Klarnetli 'Roman Mehter Takımı' dinleyenleri mest ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER