Kreş baskınında bir trajikomik olay daha!

Zonguldak’taki kreş baskınında yaşanan skandallar pes dedirtti. 0-6 yaş grubundaki çocukların eğitim ve oyuncak malzemeleri arasında terör delil arayan polis 12 saatlik aramaya rağmen suç unsuru bulamadı. Caillou, Pepe gibi çizgi filmlerin kayıtlı olduğu bilgisayarın imajı alınarak el konuldu

Kreş baskınında bir trajikomik olay daha!

Polisin büyük tepkilere yol açan kreş baskını ile ilgili akıl almaz detaylar ortaya çıktı. Önceki gün Zonguldak Ereğli'de Galaksi Özel Eğitim Hizmetleri'ne bağlı “Gonca Kreşi”ne yönelik “idari denetim” adı altında yapılan baskında aramalara avukat beklenmeden başlandı. 0-6 yaş arası çocukların eğitim gördüğü kurumda arama yaklaşık 12 saat sürdü. Polisler çocukların elbise dolaplarını, oyuncak kutularını, oyun havuzunu, parmak ve el boya çalışmalarını didik didik inceleyerek delil bulmaya çalıştı.

OYUNCAK DOLAPLARI ARANDI

Kreşte ‘sunu odası’ olarak kullanılan bölümdeki içinde ‘Caillou’, ‘Pepe’ gibi birçok çizgi filmin yer aldığı bilgisayarların imajları tek tek alınarak emniyete götürüldü. Aramada kreşe ait eski dergiler de tek tek incelendi. Gonca Kreşi Müdiresi Rahşan Yılmaz, polislerin saat 09.15 gibi kurumlarına geldiğini ve hemen aramaya başladıklarını anlatarak, şu bilgileri verdi: “Ereğli Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı vardı ellerinde. Avukatımız yoktu. Oyuncak dolaplarını, öğrenci elbise dolaplarını didik didik aradılar. Kırtasiye malzeme çekmecelerinin içine kadar baktılar. Oyun parkına girip incelediler.

Sunu yaptığımız bir oda var. Burada çocuklara çizgi film izletiriz biz. Oradaki bilgisayarda Pepe, Tom ve  Jery, Caillou gibi her çocuğun izleyeceği çizgi filmler var. Onları bile alıp emniyete götürdüler. Aramada bizim eski dergilerimize bile baktılar. Hatta bir dergimizde bir çocuğumuza ‘Büyüyünce ne olacaksın’ diye soruluyor. O da ‘polis’ olacağım diyor. ”

ARAMA AVUKAT GELMEDEN BAŞLADI

Avukat Zeynep Öder Ergör “Arama işlemi sabah 09,15’te başladı akşam 20.30 gibi bitti. Yaklaşık 12 saat sürdü. Aramaya ben kuruma gelmeden 30-40 dakika önce başlamışlar. Yani avukatsız yapılıyor bir süre. Hiçbir suç unsuru bulamadan gittiler” dedi.

KREŞE TEŞEKKÜR YAZISI

Çocukları, silahlı polis memurlarını görüp olumsuz etkilenmemeleri için bir odada tuttuklarını belirten Yılmaz, “Baskından önce 07.00’de gelmiş öğrencimiz vardı. Bir hışımla geldiler aramaya başladılar. Ateşlenen öğrencimizin velisini çağırdık. Tabii çocuğumuzu silahlı polislerin arasından çıkarıp teslim etmek zorunda kaldık. Ayrıca bir velimiz çocuğunu getirmişti. Onu içeri almadılar çocuk ‘polis amca beni içeri almadı’ diye ağlamış. Haberi duyan veliler aradı. ‘Sabi’ dediğimiz küçük çocuklara bu işlemin yapılması hem velilerimize hem bizlere çok büyük ayıp oldu. Sabilerin eğitim gördüğü ufacık bir mekanı 12 saat aramanın nasıl bir mantığı olabilir” dedi.

Yaklaşık bir ay önce Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden denetleme geçirdiklerini ifade eden Yılmaz, “Hatta teşekkür yazısı yazdılar bize. Hiçbir eksiğimiz yok” ifadelerini kullandı.

MAKARNALARLA BOMBA YAPILDIĞI DOĞRU MU?

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem konuyu Meclis gündemine taşıdı. Erdem, İçişleri Bakanı’na “Baskında terör örgütünün kreş yapılanması sorumlusu yakalanmış mıdır? Haberlerde yer alan ‘yapıştırıcı’ ve ‘makarnalarla’ bomba yapıldığı iddia-ları doğru mudur’ diye sordu.

ÇOCUK İSTİSMARI SUÇ

Pedagog Doç. Dr. Osman Abalı: Bu olay çocuklar için ruhsal tramvaya yol açar. Bu durum çocuk haklarının doğrudan ihlalidir ve çocuk istismarıdır. Böyle bir olaya maruz kalan çocukların ruh dünyalarında korku, kaygı, endişe, geleceğe karşı ümitsizlik, otoriteye karşı güvensizlik ve bir tehdit algısı oluşur. Tehdit algısı oluştuğu an bir eğitim öğretim ortamında bu çocukların eğitime karşı motivasyonu, hayata karşı motivasyonu ve güven duygusu bozulur. Bu durumu gerçekleştiren kim olursa olsun, çocuk haklarına göre suç işlemiştir. Bizzat devlet eliyle şiddet uygulanmaktadır. Bu durum psikolojik şiddettir. Çocuk istismarı anayasa tarafından suç kabul edilmiştir. Helsinki sözleşmesine göre de suçtur. Hiçbir ülkede göremeyeceğimiz vahim bir olay.

KALICI HASAR BIRAKABİLİR

Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya: Polisin bastığı, silahları dayattığı, insanları sürüklediği bir görüntüye tanık olan çocuğun yaşadığı korku bir deneyimle bile kalıcı hastalıklar edinebilirler.

PARANOYA OPERASYONU

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Çocukların gittiği bir kreşten ne çıkartacağını umuyor bu iktidar? Bu iktidarın artık bir korku çemberi içerisinde olduğunu ve masum çocukların bile gittiği bir kreşten korktuğunu gösteriyor. Bu bir paranoyadır ama mağdur olanlar da masumlar.

AMAÇ KORKUTMA VE SİNDİRME

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Bir kreşte ne arıyorlarmış? Bunun asıl amacı ve hedefi toplumda korkutma ve sindirme oluşturmak.
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen: Türkiye 28 Şubat döneminde ve daha önceki darbe dönemlerinde bunu defalarca farklı çevrelere, farklı kesimlere yaptı. Tam bir otoriter devlet eğilimidir. Baskıcı rejim alametidir.

VİCDANLARA SIĞMAZ

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: Anaokulu ve kreşlere bu tür baskınlar yapılıyor olması tam anlamıyla ayıp. Eğitim kurumlarına bunlar yapılamaz. Çocukların buna malzeme yapılıyor olması hukuki, ahlaki ve insani değil. Bu yapılanlar vicdanlara sığmaz. Yapılanlar, çocuklarda derin izler bırakacaktır.Pak Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran: Çocuklardan terörist çıkmaz. Amaç bu kurumların kapısına kilit vurmaktır.

BUGÜN
<< Önceki Haber Kreş baskınında bir trajikomik olay daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER