Kuban pazarlarında hareketlilik başladı


Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Samsun'da kurban pazarları hareketlendi. Kurbanlık alacaklar fiyatların yüksekliğinden, satıcılar ise maliyetlerin artmasından dert yanıyor. Pazarda büyükbaş hayvanlarda en çok yaşı küçük, kilosu az olanlar tercih ediliyor.

Kurbanlık alacak vatandaşların ilk durak yerlerinden birisi olan İlkadım İlçe Kurban Pazarı'nda çoğunluk büyükbaş hayvan bulunuyor. 5 gün önce kurulan pazara yaklaşık 20 satış çadırı kurulurken her geçen gün yeni satıcılar da gelmeye devam ediyor. Hayvanın iyisini almak için şimdiden pazara gelen vatandaşlar pazarda hareketliliğe sebep oluyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda kurbanlık almak için İlkadım Kurban Pazarı'na geldiklerini söyleyen Mustafa Erdil, "Kurbana daha 10 gün var fiyatlar kurbana yakın düşer ama hayvanın iyisi de o zamana kadar satılır. Bu yüzden ben kurbanlığın en güzelini almak için önceden gelenlerdenim. Ama fiyatlar yüksek geçen sene 5 bin liraya aldığım aynı ayardaki hayvan bu sene 6-7 bin lira. Bu yüzden bizde daha az kilosu olan büyükbaş hayvan alacağız." dedi.

Kurbanlıklarını Kavak ilçesinden getirdiğini anlatan Yücel Tekin, "15 yıldır bu işlerle uğraşıyoruz 35 tane büyükbaş hayvan getirdim pazara. Yem fiyatlarını masrafları baz alırsak fiyatlarda geçen seneye göre pek bir değişiklik yok. Etin kilosu 28 ile 32 lira arasında değişiyor. Ben buraya geleli 5 gün oldu 10 tanesini sattım. Şu an için pazardaki hayvan yeterli ama daha gelecek olanlarda varmış bu sene hayvan bol olacak diye düşünüyorum. Benim asıl mesleğim fırıncılık ama bu işe başladık bir kere çokta memnun değilim. Çekilen eziyetin karşılığını kazanamıyoruz." diye konuştu.

Kurbanlıklarını Alaçam ilçesinden getiren ve yüzde 90'ını satan Murat Er ise "10 senedir bu işi yapıyorum. Buraya 20 tane büyük baş hayvan getirdim. Bizim sattığımız kurbanlıkların kilosu 30 liraya geliyor. Benim hayvanlarım düşük kilolu olduğu için 18 tanesi hemen satıldı elimde 2 tane kaldı. Büyük başlarda şuan için kilosu ve yaşı küçük bakımlı olanlar daha çok satılıyor. Bizim sattığımız kurbanlıklar 3 veya 4 kişi kesebiliyor. Daha çok ailesiyle kesecek olanlar tercih ediyor. Geçen seneye göre fiyatlarımız kiloda 1 lira fazla." ifadelerini kullandı.

KURBANLIK HAYVANIN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK KONULAR

Öte yandan, kurbanlık hayvanı seçerken dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralandı: "İl dışından gelen hayvanlarda Veteriner Sağlık Raporu aranmalı. Kulak küpesi olmayan hayvanlar satın alınmamalı. Büyükbaş hayvan pasaportu olmayan hayvanlar satın alınmamalı. Hayvanın besi durumu iyi olmalı. Gebe ve yeni doğum yapmış olmamalı. Büyükbaş hayvanlar 2 yaşından küçük olmamalı ve hastalık belirtisi sayılan; yüksek ateşinin olmaması, tüylerin karışık ve mat olmaması, bakışların ve dış görünümün cansız olmaması, pis kokulu ishal ve burun akıntısının olmaması, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmaması, vücutta şişlikler olmaması ve çok zayıf olmaması gibi özellikleri taşımalı."
Kuban-pazarlarinda-hareketlilik-basladi-1891249.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Kuban pazarlarında hareketlilik başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER