17. Yüzyıl tezkirelerinde tahribatın izleri ‘Yağmur'da

17. Yüzyıl tezkirelerinde tahribatın izleri Yağmur dergisinde...

17. Yüzyıl tezkirelerinde tahribatın izleri ‘Yağmur'da

‘Sultan Ahmet'in 20. asırda bulunan Divan'ı sayesinde onun iyi veya vasat bir şair olduğu; hikemî, tasavvufî ve dinî şiirler yazdığı fark edilmiştir. Eğer Divan'ı ortaya çıkmasaydı, Sultan Ahmet'i tezkirecilerin beyanlarına ve seçtikleri şiir örneklerine göre sefahate meyilli basit bir şair olarak tanıyacaktık.’

Kâinatın kabuğuna çekildiği bir mevsimde okurlarıyla buluşan Yağmur Dergisi, 69. sayısına, başyazı kısmında yer alan ‘Kaos İçindeki Işık’ yazısıyla başlıyor. Gündemin içinde boğulan insanlığa bir ümidin müjdesini veren başyazıda müellif, zor zamanların ardından gelecek rahmetleri işaret ediyor, sabrı telkin ediyor. Yağmur'un yeni sayısında en dikkat çekici yazılardan biri Menderes Coşkun'a ait. Sultan Ahmed gibi peygamber âşığı bir padişahın tezkireciler tarafından nasıl farklı anlatıldığını, bu anlatıların ışığında günümüze tam ters istikamette bir profilin ulaştığını keşfeden yazar, okuduğuna sorgulamadan inanmamakla yetinmemiş bir de bu işin peşine düşmüş. Tezkirecilerin Sultan Ahmed'i değersizleştirmesini kaleme alan yazar, bahsi geçen 17. yüzyıl tezkirelerinin tutarsızlığına dikkat çekiyor. Bu hususla alakalı da bahsi geçen tezkirelerin sonradan değişmiş olması ihtimaline parmak basarak, araştırmacıları bu hususta, tabiri yerindeyse, dürtükleme vazifesini eda ediyor. 

Tahir Taner, ‘Kur'ân'la Aydınlanan Mısralar’ adlı yazısında, Kur'ân ayetlerinin şiirimize yansımalarının izini sürüyor.  Ardında da Hasan Çağlayan'ın ‘Yeni Bir Gün Doğdu’ denemesi var. ‘Mevsimi Ayaz Duraklarım’ bu sayının hikâyelerinden. Serdar Demirkol imzalı ‘Ah Kalem’ ise, bir yazarın kalemiyle dertleşmesini anlatıyor. ‘Kördüğüm’ adlı hikâyesiyle İbrahim Gökburun, ‘Çam Dağı Evradı’ adlı denemesiyle Hüdayi Can, ‘Genç Hikâyeciye Tavsiyeler’ kitabına dair eleştiri yazısıyla Mehmet Önal da, dergiye katkıda bulunan isimlerden sadece birkaçı. 

Ödüllü Hikâyeler ‘Yağmur’ Sayfalarında

Bu sayıdan başlayarak dergide, Yağmur'un hikâye yarışmasında derece almış isimlerin hikâyelerini de okuyabileceksiniz. İlk olarak 2013 yılının birincisi olan Ümit Çelik'in ‘Gece Bekçisi’ adlı hikâyesi yer alıyor Yağmur’un sayfalarında. Emre Eren, ‘Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Şiir Dünyası’ adlı yazısıyla Hocaefendi'nin şiir anlayışını çözümlemeye çalışan bir çalışma ortaya koymaya çalışmış. Eşik sayfalarında ayın kültür sanat olaylarını ve yeni çıkan kitapları detaylarıyla birlikte bulabiliyorsunuz. Yağmur'un bu sayısındaki şairler ise Abdurrahman Şimşek, Kalender Yıldız, Hasan Ejderha ve Yaşar Beçene. Mustafa Uslu'nun Alman şiirinden dilimize kazandırdığı ‘Ölüm ve Haşir’ adlı şiir ise mutlaka görülmesi gerekenlerden. 


<< Önceki Haber 17. Yüzyıl tezkirelerinde tahribatın izleri ‘Yağmur'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER