'Her Okuldan Adam Çıkmaz'

Meşhur İnsanların Arkasındaki Okullar; Başarı Asla Tesadüf Değildir!

'Her Okuldan Adam Çıkmaz'

Eğitim, Türkiye’de üzerinde en çok konuşulan konuların başında olmasına rağmen Milli Eğitim Sistemimiz dünya eğitim sistemleri içindeki konumu ile halen bir açmazda ve kimlik arayışında. Aksini iddia edenler olabilir, ama üniversite sınavlarında ‘sıfır çeken’ liseli oranının onda biri geçtiğini hatırlamak bu iddiaya verilecek en somut cevap olacaktır. 

Eğitimle ilgili bugün ortaya konulan yatırımlarla gelecek arasında ciddi bir bağlantı var kuşkusuz. Eğitimin gelecekle olan ilişkisi aynı zamanda eğitim ve ekonomi arasında da mevcut. Eğitim sistemi sağlam bir zemine oturmuş olan ülkelerin ekonomisi de o ölçüde iyi, başarısız olanlarsa ekonomide de başarısız. 

‘Ülkenin yetişmiş insanı nasıl olmalı?’. İşte bu soruya verilecek somut cevaplar o ülkelerin kaderini belirliyor. Türkiye’de bu sorunun cevabı yaklaşık üç asırdır hep dışarıda aranıyor, bu arayışın karşılığı da genelde içerideki yabancı okulların sıralarında cevap buluyor. 
KAYNAK YAYINLARI tarafından yayımlanan ve Harun Odabaşı imzasını taşıyan ‘HER OKULDAN ADAM ÇIKMAZ’ isimli kitap Türkiye’deki çoğu yabancı ve yerli okulların dünü ve bugününü mercek altına almış. Özellikle Türkiye’de açılan yabancı okullar konusunda yeterli ve tarafsız düzeyde bir araştırmanın bugüne kadar yapılamaması yazarı bu konuda ciddi bir araştırma yapmaya sevk etmiş. 
Yazar kitabında ne bir iddia ortaya koyuyor, ne de bir ideolojiye hizmet etmeye çalışıyor. HER OKULDAN ADAM ÇIKMAZ, ortaya koyduğu perspektifle önümüzde duran fotoğrafın şimdiye kadar bakmadığımız bir yönüne dikkat çekmek, yabancı okulların Türk okullarına göre daha başarılı olmasının nedenlerini fark etmeye çalışmamızı istiyor. 

Çoğu zaman yadırgadığımız, yadırgadığımız kadar imrendiğimiz bir gerçekle yüzleşmek için geç kalmış değiliz. Okul gibi bir ‘karakter fabrikasının’ yetiştirdiği insanlarla yeniden tanışmamız, hayatlarımızdaki yerlerini ve önemlerini fark etmemiz bugünün Türkiye’sini daha iyi tahlil etmemizi sağlayacak. Bu tahlil aynı zamanda eğitim sistemimizdeki aksaklıkları değerlendirirken suçluyu kendi dışımızda aramak yerine etkili bir öz eleştiri yapmamızı sağlayacak. 
Yazar, bizim yabancı okullara nasıl baktığımızdan ziyade, yabancıların ülkemizdeki okullarına nasıl baktığını, okulların hangi amaçla kurulduğunu, nasıl eğitim verdiklerini, oralardan mezun olan ‘beyin ve işgücü takımının’ mezun oldukları okullar hakkında neler düşündüğünü öğrenmek için iyi bir fırsat sunuyor bizlere. 

Alman Lisesi, TED Ankara Koleji, Darüşşafaka Lisesi, Fevziye Mektepleri, Galatasaray Lisesi, Haydarpaşa Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Saint – Joseph Fransız Lisesi, Afyon Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Robert Koleji, Şişli Terakki Lisesi, Talas Amerikan Okulu, Tarsus Amerikan Koleji, Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, Vefa Lisesi ve Saint Benoit Lisesi’nin bilinmeyenlerini öğrenmek isteyenler, o okulların meşhur mezunlarını merak edenler, mezunlarının öğrencilik yıllarındaki hatıralarına tanık olmak isteyenler için ‘HER OKULDAN ADAM ÇIKMAZ’ ilgiyle okuyacağınız bir kitap.


<< Önceki Haber 'Her Okuldan Adam Çıkmaz' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER