Lavrov: Suriye görüşmeleri PYD'siz sonuç vermez


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye müzakerelerinin PYD'siz sonuç vermeyeceğini söyledi.
Başkent Moskova'da bu sabah kameraların karşısına geçen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, önemli açıklamalarda bulundu. Lavrov, basın toplantısında gazetecilerin başta Ortadoğu'daki son durum olmak üzere, bölgesel ve uluslararası konularda kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

Cenevre'de yapılacak Suriye toplantısı ve Suriye muhalefeti arasındaki görüşmelere değinen Lavrov, "Suriye görüşmelerinde, Suriye Kürtleri olmazsa istediğimizi sonuçları elde edemeyiz. Yani bu ülkede kesin bir siyasi çözüm bulamayız." dedi.

PYD'nin görüşmelere davet edilmemesinin ciddi hata olacağını ifade eden Lavrov, "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın kararı, ama biz bunu veto etmeyeceğiz. De Mistura sorumluluğunun farkında olmalı, ABD ve Rusya arkasına saklanmamalı. Vetoyu araç haline getirenlerin de etkisinde olmamalı." diye konuştu.

"IRAKLI KÜRTLERE, BAĞDAT ÜZERİNDEN SİLAH VERDİK"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Iraklı Kürtlere, Bağdat üzerinden silah verildiğini itiraf etti.
Lavrov, IŞİD tehlikesinin başladığı ilk günden itibaren Suriye ve Irak'a silah yardımını gündemlerine aldıklarını açıkladı. Lavrov, "IŞİD ile Irak askeri ve Kürt birliklerinin mücadele ettiğinin farkındaydık ve bizim silahlara ihtiyaç duyabileceklerini biliyorduk. Iraklı Kürtlere, Rus silahları sadece Bağdat üzerinden verildi. Doğrudan Kürtlere silah verilmedi." dedi.

Öte yandan Bakan Sergey Lavrov, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını sözlerine ekledi.

"KUZEY KORE'NİN HİDROJEN BOMBASI DENEDİĞİNDEN EMİN DEĞİLİZ"

Kuzey Kore'nin 'hidrojen bomba' denedik iddialarına cevap veren Bakan Lavrov, "Moskova, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediğinden emin değil. Biz; ABD, Çin, Japonya ve Güney Kore ile ne olduğu konusunda görüşüyoruz. Hidrojen bombası olduğundan emin değiliz. Eğer öyle olsaydı BM'nin yaptırımlarının etkisiz olduğu ve hidrojen bombasında kullanılan malzemelerinin Kuzey Kore'ye gittiği ortaya çıkardı." şeklinde konuştu. Lavrov, "Eğer bu sadece nükleer bomba ise yaptırımların etkili olduğu anlamına gelir." diye konuştu.

"KORE YARIMADASI'NDA NÜKLEER SORUN ÇÖZÜLEBİLİR"

Kore Yarımadası'nda nükleer sorunun çözülebileceğini dile getiren Lavrov, "Mesele sadece Kuzey Kore'de nükleer silah olmaması değil. Kore Yarımadası'nda kimsede nükleer silah olmamalı. Ne Kuzey Kore'de ne Güney Kore'de, ABD de oraya tekrar nükleer silahlarını götürmemeli." ifadesini kullandı.

Rus Bakan Lavrov, Kuze Kore P5+1 formatında müzakerelerin başlaması gerektiğini vurguladı.

"BM, IŞİD - TÜRKİYE PETROL TİCARETİNİN RAPORUNU YAYINLAMALI "

Lavrov, Birleşmiş Milletler'in (BM) raporlarında "IŞİD ile Türkiye arasındaki petrol ticaretinin yapıldığını" belgelemesi gerektiğini söyledi.

IŞİD'in mali kaynaklarıyla mücadele kapsamında 18 Aralık 2015 tarihinde BM Güvenlik Konseyi'nin 2253 sayılı karar tasarısının önemine değinen Lavrov, hazırlanan raporları yakından takip ettiklerini açıkladı. Sergey Lavrov, "Bu raporlarda henüz Suriye'den Türkiye'ye IŞİD'in petrol kaçakçılığı yer almadı. Bu kabul edilemez. Basın aracıyla da yeteri kadar delil sunuldu. Bu rapora yansıtılmalı. Bunların sarılıp saklanıp unutulmasına izin vermeyeceğiz." şeklinde konuştu.

"BATI, RUSYA'YI BELLİ BİR SINIRA HAPSETMEKTEN VAZGEÇİLMELİ"

Lavrov, "Batı'nın Rusya'yı belli bir sınıra hapsetme girişimi devam ediyor, ancak bundan vazgeçilmeli ve tarihin arşivlerine kaldırılmalı. Batı'nın tek taraflı çıkar elde etme çabaları devam ediyor. Bizi ise şahsi dış politika adımlarımızdan dolayı da cezalandırmak istiyorlar." şeklinde konuştu. Lavrov, Rusya'nın Avrupa ve ABD ile eşit şartlarda ve karşılıklı çıkarların olduğu temelde işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

"PUTİN, ESED'İN GÖREVİNİ BIRAKMASI İÇİN İKNA GİRİŞİMİNDE BULUNMADI"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in görevini bırakması için ikna girişiminde bulunmadığını söyledi. Putin'in Esed'in gitmesi için ikna ettiği ve sığınma için söz verdiği yönündeki haberleri yalanlayan Lavrov, "Bu gerçek değil. Esed ile böyle bir konuşma olmadı. Esed, Moskova'da Putin ile görüştü ve görüşmenin içeriğini siz de biliyorsunuz." diye ekledi.

"REJİM DEĞİŞSİN 'TERÖRLE MÜCADELE EDELİM' YAKLAŞIMI YANLIŞ"

Terörle mücadele konusuna da değinen Lavrov, duruma etki edenlerin dışlanmaması tam tersine masaya davet edilmesinin dünyanın yeni gerçeklerin dikkate alınmasının göstergesi olacağını belirtti. Lavrov, "Bu mücadelede kolektif bir şekilde alakasız konularla ilişkilendirmesi, yani bazı politikacıların rejim değişsin, 'terörle mücadele edelim' yaklaşımı yanlış" şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Lavrov: Suriye görüşmeleri PYD'siz sonuç vermez Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER