Lavrov: Uçağın düşürülmesi planlı bir eyleme benziyor


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de düşürülen Rus uçağı olayının planlı bir eyleme benzediğini söyledi.

Lavrov, Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk F-16 jetleri tarafından sınırda düşürülen Rus Su-24 uçağı ile ilgili yerli ve yabancı gazetecilere açıklamada bulundu. Uçağın bilinmeden düşürüldüğünden ciddi manada kuşkuları olduğunu söyleyen Lavrov, "Bu daha çok planlanmış bir eyleme benziyor." dedi.

"TÜRKİYE İLE SAVAŞMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, "Türkiye ile savaşmayı düşünmüyoruz. Türkiye halkına olan tutumumuz değişmedi. Mevcut Türkiye yönetimine eylemleriyle ilgili sorularımız var." diye konuştu.

"TERÖRİSTLER, EYLEMLERİNİ TÜRKİYE'DE HAZIRLIYOR"

Türkiye topraklarının teröristler tarafından kullanıldığını iddia eden Lavrov, "Teröristler, Suriye ve diğer ülkedeki eylemlerini Türkiye'de hazırlıyor. Bu kimse için sır olarak kalmamalı." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE VATANDAŞLARIMIZI TEHDİT EDEN OLUŞUMLAR VAR"

Olanlara illa da karşılık vermek için tepki göstermediklerini dile getiren Lavrov, Türkiye'de bazı oluşumlar olduğunu iddia etti. Lavrov, "Türkiye sınırlarında vatandaşlarımızı direkt tehdit eden çok sayıda oluşumlar var." şeklinde konuştu.
Oluşumların kontrol altında tutulduğunu belirten Lavrov, "Gelen bilgilere göre bu süreç istihbaratın eşliğinde işliyor." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ARGÜMANLARI PEK İNANDIRICI GELMİYOR"

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu mektuptaki argümanların pek inandırıcı gelmediğini söyleyen Lavrov, "Defalarca hava sahalarının ihlal edildiği ve defalarca uyarılar yaptıklarını belirtiyorlar. Ama uçak 17 saniye Türkiye hava sahasını ihlal etmiş ve başka seçenekleri kalmamış. Bu açıklama uzmanlara ve politikacılara pek inandırıcı gelmiyor." dedi.

Kendilerinde de bazı bilgilerin olduğunu ifade eden Lavrov, "Partnerlerimizle bunları paylaşacağız. Ayrıca Savunma Bakanlığı'nın uçakların rotasıyla ilgili verdiği veriler de var." ifadelerini kullandı.

"TERÖRİSTLERİN DESTEK ALTIĞI HATLARIN LİSTESİNİN YAPILMASINI İSTEYECEĞİZ"

Lavrov, son Viyana toplantısında terörist grupları tanıma adına ortak bir listenin olduğunu hatırlattı. Lavrov, "Şimdi biz Viyana grubundan ayriyeten teröristlerin destek aldığı hatların listesinin oluşturulmasını talep edeceğiz." şeklinde konuştu.

Konuyu canlı tutmak gerektiğini söyleyen Lavrov, IŞİD'e kimin nasıl destek verdiğini öğrenmek için Birleşmiş Milletlere başvurabileceklerini söyledi. Lavrov, "Birleşmiş Milletler'den neler bildiğini anlatması için talepte bulunabiliriz. IŞİD nereden destek alıyor, petrol ticareti nasıl yapılıyor yada terörist gruplar dolaylı yollardan nasıl destek alıyor. Bu bilgiyi açıklasınlar ve bize de ulaştırsınlar." dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürerek IŞİD terör örgütünün yanında yer aldığını söylediği iddia edildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Lavrov, Türkiye'nin dostane olmayan adımlarından öfke duyduğunu dile getirdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Lavrov: Uçağın düşürülmesi planlı bir eyleme benziyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER