Sonunda hükümet kuruldu

Fiili olarak altıya bölünen 350 kabileli Libya'da, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde taraflar arasında aylardır gerçekleştirilen müzakereler sonucu 32 bakanlı Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kurulduğu açıklandı.

Sonunda hükümet kuruldu

İttifakın sağlandığı Fas'ın Sakhiret kentinde BM'nin desteklediği ulusal mutabakat hükümeti Feyiz Sarac başkanlığında yeniden kurulduğu duyuruldu. Taraflar arasında aylardır gerçekleştirilen müzakereler kapsamında oluşturulduğu kaydedilen açıklamada, başbakanlığa Feyiz Sarac, dışişleri bakanlığına Mervan Ali Ebu Siryuvil, içişleri bakanlığına Arif Salah El-Hoca, savunma bakanlığına Mehdi İbrahim El-Burgusi ve adalet bakanlığına da Abdusselam El-Cuneydi'nin getirildiği belirtildi. Ülke meclisinin Trablus'ta mı veya Tobruk'ta mı olacağıyla ilgili ise henüz kararın verilmediği de vurgulandı.

Öte yandan geçen Ekim ayında yine  BM öncülüğünde Libya'da Feyiz Sarac liderliğinde Ulusal Birlik Hükümeti kurulduğu ilan edilmiş; ancak Tobruk ve Trablus yönetimleri tarafından, temel sorunların aşılamadığı gerekçesiyle hayata geçirilememişti.

Libya, 2011 yılında Arap Baharı ayaklanmalarında eski lider Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından parçalanmıştı. İstikrarın ve güvenliğin bir türlü sağlanamadığı Libya'da, başkent Trablus ile ülkenin batısında iki ayrı hükümet kurulmuştu. Ardından, iki taraf arasında siyasi çözüm anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmayı BM'de desteklemiş ve uygulanmasını engelleyenlerin cezalandırılacağını belirtmişti.

2012 yılında da Ulusal Birlik Hükümeti kurulmuş farklı grup ve kabileler arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle ömrü fazla sürmemişti. Akabinde biri Tobruk'ta 'Temsilciler Meclisi', diğeri de Trablus'ta olmak üzere 'Milli Genel Kongre' adıyla ülkede iki rakip hükümet ilan edilmişti. Bu çift başlılıktan faydalanan IŞİD'e bağlı radikal terör örgütleri de kuzeyde kendi devletlerini kurduklarını açıklamıştı. Bununla birlikte ülkenin güney ve güney batısında etkili olan kabilelerde bağımsız hareket ederek kendi yönetimlerini kurduklarını belirtmişlerdi. Özellikle ülkede güçlü olan El-Tebu, El-Zaviye Varşefana ve Barka kabileleri bulundukları bölgelerde kendi adlarına yaklaşık bir yıldır vergi topladığı biliniyor. Ayrıca bugün kurulduğu ilan edilen Ulusal Mutabakat Hükümeti, Libya'da kısa zamanda ulusal birliği sağlayamazsa 350 kabileli ülkede iç çekişmelerin giderek artacağı ileri sürülüyor.

Öte yandan, Libya’daki iç karışıklıklardan faydalanan IŞİD’in ise bölgede etkinliğini artırdığı biliniyor. IŞİD'in Sirte'nin dışında kurduğu kamplarda eğittiği kimseleri, Suriye'ye veya Irak'a gönderdiği iddia ediliyor.

<< Önceki Haber Sonunda hükümet kuruldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER