Sonunda hükümet kuruldu
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Ocak 19 2016
Paylaş
X Post
Fiili olarak altıya bölünen 350 kabileli Libya'da, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde taraflar arasında aylardır gerçekleştirilen müzakereler sonucu 32 bakanlı Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kurulduğu açıklandı.

İttifakın sağlandığı Fas'ın Sakhiret kentinde BM'nin desteklediği ulusal mutabakat hükümeti Feyiz Sarac başkanlığında yeniden kurulduğu duyuruldu. Taraflar arasında aylardır gerçekleştirilen müzakereler kapsamında oluşturulduğu kaydedilen açıklamada, başbakanlığa Feyiz Sarac, dışişleri bakanlığına Mervan Ali Ebu Siryuvil, içişleri bakanlığına Arif Salah El-Hoca, savunma bakanlığına Mehdi İbrahim El-Burgusi ve adalet bakanlığına da Abdusselam El-Cuneydi'nin getirildiği belirtildi. Ülke meclisinin Trablus'ta mı veya Tobruk'ta mı olacağıyla ilgili ise henüz kararın verilmediği de vurgulandı.
Öte yandan geçen Ekim ayında yine BM öncülüğünde Libya'da Feyiz Sarac liderliğinde Ulusal Birlik Hükümeti kurulduğu ilan edilmiş; ancak Tobruk ve Trablus yönetimleri tarafından, temel sorunların aşılamadığı gerekçesiyle hayata geçirilememişti.
Libya, 2011 yılında Arap Baharı ayaklanmalarında eski lider Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından parçalanmıştı. İstikrarın ve güvenliğin bir türlü sağlanamadığı Libya'da, başkent Trablus ile ülkenin batısında iki ayrı hükümet kurulmuştu. Ardından, iki taraf arasında siyasi çözüm anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmayı BM'de desteklemiş ve uygulanmasını engelleyenlerin cezalandırılacağını belirtmişti.
2012 yılında da Ulusal Birlik Hükümeti kurulmuş farklı grup ve kabileler arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle ömrü fazla sürmemişti. Akabinde biri Tobruk'ta 'Temsilciler Meclisi', diğeri de Trablus'ta olmak üzere 'Milli Genel Kongre' adıyla ülkede iki rakip hükümet ilan edilmişti. Bu çift başlılıktan faydalanan IŞİD'e bağlı radikal terör örgütleri de kuzeyde kendi devletlerini kurduklarını açıklamıştı. Bununla birlikte ülkenin güney ve güney batısında etkili olan kabilelerde bağımsız hareket ederek kendi yönetimlerini kurduklarını belirtmişlerdi. Özellikle ülkede güçlü olan El-Tebu, El-Zaviye Varşefana ve Barka kabileleri bulundukları bölgelerde kendi adlarına yaklaşık bir yıldır vergi topladığı biliniyor. Ayrıca bugün kurulduğu ilan edilen Ulusal Mutabakat Hükümeti, Libya'da kısa zamanda ulusal birliği sağlayamazsa 350 kabileli ülkede iç çekişmelerin giderek artacağı ileri sürülüyor.
Öte yandan, Libya’daki iç karışıklıklardan faydalanan IŞİD’in ise bölgede etkinliğini artırdığı biliniyor. IŞİD'in Sirte'nin dışında kurduğu kamplarda eğittiği kimseleri, Suriye'ye veya Irak'a gönderdiği iddia ediliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.İsrail maçı öncesi İrlandalı futbolculardan siyah kol bandı kararı2.Aziz Yıldırım genel kurulda eski yöneticiyle tartıştı!: 'İçinizden geçerim'3.Yeni Partili Mustafa Erdem hakkında 'rüşvet' suçlamasıyla soruşturma4.ABD, Küba'ya müdahale için hazırlık yapıyor iddiası: 'Birlikler 90-120 gün içinde hazır olabilir'5.Bugün kimin hayatına dokundunuz?
6.AKP'den Fatma Betül Sayan Kaya açıklaması: Af talebi kabul edildi, artık MYK ve MKYK üyemiz değil7.Araştırma desteği bütçesiyle alınan ürünler Sayıştay’a takıldı8.Fon krizi: AKP'den Fatma Betül Sayan Kaya hakkında ilk açıklama9.Deniz Göktaş: 88 gün sonra ilk kez kelepçeleneceğim ve araba kornası duyacağım10.Fon skandalından Mustafa Sandal’ın eşi de çıktı: 3 ayda ne kadar para çekti?

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER










