'Litvanya ile Türkiye ilişkileri her alanda geliştirilmeli'


Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga, Türkiye ile ülkesinin arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini belirtti. Ülkesinin Türkiye'nin AB'ye katılmasını desteklediğini de vurgulayan Bruzga, "Biz Litvanya olarak Türkiye'nin AB'ye üyeliğini çok destekliyoruz. Ve umarız ki en kısa zamanda bu müzakereler bitmiş olacak ve Türkiye AB'ye resmi üye olabilir." dedi.

Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga Bruzga, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan'ı makamında ziyaret etti. Burada yaptığı konuşmada geliş amacını, Litvanya ile Türkiye arasında olan ilişkileri ve iş birliğini konuşmanın yanında Litvanya ve Nevşehir arasında olabilecek işbirliği fırsatlarını değerlendirmek olarak açıkladı.
Kapadokya'nın esasında Litvanya'yı, Litvanyalıları ilgilendiren, ilgi duyulan bir bölge olduğunu dile getiren Bruzga, Litvanlar bu bölgeye turist olarak geldiğini, kendilerinin ise buradaki insanlarla tanışma ve güzel işbirliği fırsatlarını, örneklerini araştırıp bunları daha geniş bir şekilde geliştirebilme olanaklarını yakalamak istediklerini anlattı.

Türkiye'nin gerçekten dünyada çok önemli bir turizm merkezi konumunda bulunduğunu belirten Bruzga, şunları kaydetti: "Litvanya'da da gerçekten onur duyacağımız güzellikler vardır. Maalesef, Litvanya çok fazla Türk insanları tarafından keşfedilmemiş bir ülkedir. Bunun için çalışıyoruz. Litvanya'dan en çok turist Kapadokya'ya Akdeniz Bölgesi'nden geliyor. Kısa bir ziyaret için işte bir veya iki gün seyahat için gelmektedir. Fakat düşüncemiz şu ki, artık Litvanya'dan sadece Kapadokya'ya özel seyahatleri başlatmamız lazım. Ve bunun için sizin yardımınızla biraz daha fazla reklam yaparak Litvanya'dan turistleri direkt olarak Kapadokya'ya getirmeye başlayabiliriz."

Türkiye-AB işbirliği konusunun da önemli olduğunu vurgulayan Bruzga "Bildiğiniz üzere 29 Kasım Brüksel'de olan AB- Türkiye zirvesinde hem Türkiye hem de Avrupa Birliği liderleri işbirliği genişlesin ve derinleşsin gibi gerçekten güzel vaatler verdi. Ve bize düşen görevde tabi ki bu iş birliğini gerçekleştirmektir. Biz Litvanya olarak Türkiye'nin AB'ye üyeliğini çok destekliyoruz. Ve umarız ki en kısa zamanda bu müzakereler bitmiş olacak ve Türkiye AB'ye resmi üye olabilir." dedi.

Vali Mehmet Ceylan ise iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu: "Bölgemizin turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olması dolayısıyla yeni misafirlerimizi ağırlamak istiyoruz. Bu nedenle de tanıtım çalışmalarına özel önem veriyoruz. Bu tür ziyaretler hem iki ülke arasında ki dostlukları ve iş birliğini arattıracağı gibi aynı zamanda bir takım yeni hem ticari hem de turizm açısından potansiyelin ortaya çıkmasına vesile olacaktır diye düşünüyoruz. Tabii ki KAPTİD Başkanı Yakup Dinler'in de önümüzdeki günlerde Litvanya Fahri Konsolosu olarak atanması durumunda bu ilişkiler daha da hareketlenecektir diye düşünüyoruz."

Turizmcilerle birlikte Avrupa'ya ve özellikle Litvanya'ya, Belçika ve Hollanda'yı ziyaret ederek workshop çalışmaları yapmayı düşündüklerini ifade eden Vali Ceylan "Ve bununla ilgili planlamalarda başladı. İnşallah oradaki turizmcilerle ve acentelerle birlikte bizim buradaki turizmcileri bir araya getirerek hem bağlantı kurmalarını hem de bölgenin tanıtımını da birebir yapılacak temaslarla sağlamayı düşünüyoruz. Önümüzdeki bir iki ay içerisinde bunu geçekleştirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Ziyaretin sonunda Vali Mehmet Ceylan tarafından Litvanya'nın Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga'ya Avanos ilçesinde topraktan yapılma Hitit çinileri ile süslü tabak hediye edildi.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Litvanya ile Türkiye ilişkileri her alanda geliştirilmeli' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER