Loğoğlu: Türkiye bir hortumun ortasında ve hortumun gözüne çok yakın


Uzun yıllar diplomat olarak yurt dışında görev yapan CHP eski genel başkan yardımcısı Faruk Loğoğlu, Türkiye'de yaşananların yaklaşmakta olan bir hortuma benzetilebileceğini ve Türkiye'nin bu hortumun gözüne çok yakın olduğunu söyledi. Ülkedeki bazı güçlerin Türkiye'yi savaşa sürüklediğini savunan Faruk Loğoğlu, "Türkiye'nin bazı güçler tarafından, hem de dışarıdan olmayan birileri tarafından savaşa sürüklendiğini düşünüyorum, bunun çok açık bir şekilde anlaşılması gerekir" dedi.

"SURİYE'YE GİRİLİRSE HİÇBİR ARAP ÜLKESİ DESTEK VERMEZ"

CHP'li Loğoğlu, Rus Sputnik ajansına konuştu. Türkiye'nin Suriye'de bir savaşa girmek için yasal gerekçeleri bulunmadığını dile getiren kıdemli siyasetçi, Suriye'nin Türkiye topraklarına doğrudan bir tehdidi olmadığını iddia etti. Loğoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye girmesi halinde de hiçbir Arap ülkesinin Türkiye'yi desteklemeyeceğini savundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun son açıklamalarını değerlendiren Loğoğlu, Türkiye'nin Ortadoğu'daki adımlarına 22 üyeli Arap Birliği'nin destek vermemesini "rahatsız edici bir uyarı" olarak niteledi. Loğoğlu, "Arap dünyası ile yakın bağları bulunan ve akademik kariyeri boyunca Arap dünyasını yakından incelemiş biri olan başbakanın kararsız bir gerilimle dile getirdiği önerileri, önemli ve rahatsız edici bir uyarı" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, El Cezire kanalına verdiği bir röportajda Arap Birliği'nin, Türkiye'nin Musul'a asker göndermesini kınamasını eleştirmişti. Davutoğlu'nun Arap Birliği'ni eleştirmesinin birkaç sebebi olabileceğini anlatan Faruk Loğoğlu, şöyle devam etti: "Birincisi tarihsel bir mevzu olması. Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Türkiye ve Arap dünyası arasında bir liderlik için tarihten gelen rekabet var. Diğer yandan Türkiye'de AK Parti iktidara gelmeden önce Arap ülkeleri Türkiye'yi kendilerine bir model ülke olarak görüyorlardı. Türkiye; NATO üyesi olan, demokratik ve seküler, AB'ye girmeye yakın ve Batı ile yakın ilişkileri olan bir ülkeydi. O zaman birçok Arap ülkesi Türkiye gibi olmak istiyordu. Ama şimdi herşey değişti, Türkiye şimdi çok daha fazla bir Arap ülkesi gibi. Maalesef Türkiye, bölgedeki ülkelerin takip edebileceği bir model ülke olmayı sona erdirdi."

Loğoğlu, "Türkiye'de şu an yaşananlar, ülkeyi yerle bir eden bir hortumla karşılaştırılabilir ve bu hortumun gözü çok yakın" diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Loğoğlu: Türkiye bir hortumun ortasında ve hortumun... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER