Mahmut Akpınar: BBP ve SP ittifakı ümit olur mu?

Mahmut Akpınar: BBP ve SP ittifakı ümit olur mu?

MHP-BBP-SP ittifakı olsaydı muhafazakâr, mütedeyyin insanlar için ciddi bir ümit olurdu ve bundan en kazançlı MHP çıkardı. Zira muhafazakâr insanlarda AKP’den uzaklaşma var, kirlenme ve otoriterleşmeden dolayı insanlar şikâyetçi. Geçmişte bıraktığı izlerden dolayı CHP’ye yönelmek istemiyorlar.
 
Kürt muhafazakâr seçmen MHP’ye, dindarların CHP’ye baktığı gibi bakıyor. Eğer MHP-BBP-SP koalisyonu olabilseydi hem dindarların oyunun alınması hem de dindar milliyetçilerin oyunun alınması mümkündü. Ancak MHP’de, özellikle de Bahçeli’de ittifaklara karşı bir duruş var. Lidere alternatif çıkma kaygısı bunda etkili olabilir. Mevcut ortam MHP için tarihi fırsatlar sunuyor. Fakat pek çok MHP’liyi de rahatsız edecek şekilde MHP muhalefette etkisiz ve zayıf kalıyor. “Bahçeli AKP ile anlaşmalı mı?” diye soranlar da az değil!
 
BİRLEŞME NE GETİRİR?
 
MHP’siz BBP-SP ittifakı nasıl olur?
 
Bence eğer isabetli, dürüst, toplumda karşılığı olan adaylar çıkarabilirlerse barajı geçme şansı olabilir. Zira iktidardan ciddi bir bıkkınlık ve yılgınlık var. Anketlerde de ortaya çıkıyor ki AKP’ye oy verenlerin en az 1/3’ü kerhen, alternatifsizlikten oy veriyor. 1/3’lük bir kısmı ise “çalıyor ama çalışıyorlar” diyor. Her şeye rağmen AKP’ye sadakatini sürdürecek ancak 1/3’lük bir kesim var.

AKP’DEN OY KAYACAK 
 
SP-BBP vatandaşın karşısına iyi bir programla çıkar, özellikle ekonomi politikalarında güven verirse, önümüzdeki iki aylık zaman zarfında yoğun bir çalışma içine girerse, güçlü transferler yaparsa barajı geçecek oy alabilir. Bu ittifakın alacağı oylar daha ziyade AKP’den, bir miktarda MHP’den olacaktır. Eğer SP üzerinden Güneydoğuda iyi örgütlenirse, AKP’den HDP’ye kayacak oylardan da alabilir. Batıdaki Kürt oyları da BBP-SP ittifakına yönelebilir.
 
İTTİFAK BARAJI GEÇEBİLİR
 
Bu ittifakın başarılı olabilmesi için adaylar, ekonomi politikaları, gelecek ve güven telkin eden söylemler, dürüstlük vurgusu, çok yönlü ve yapıcı dış politika hedefleri, her kesimin temel demokratik haklarına vurgu ve normalleşmiş, gerilimden uzak bir Türkiye vaadi önemli olacaktır.

Bence bu ittifak barajı geçebilir, koalisyon ortağı olabilir; hatta bu iki parti kalıcı bir evlilikle merkez sağda oluşan boşluğu dolduracak yeni bir kimliğe bürünebilir.  

<< Önceki Haber Mahmut Akpınar: BBP ve SP ittifakı ümit olur mu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER