Ayna ile nefes kesen dünya turu devam ediyor

Türkiye'nin en uzun soluklu ve en çok seyredilen belgeseli Ayna'nın bu hafta ki durağı Erbil. Muhteşem Erbil bölümü bugün saat 23.00'te Samanyolu TV'de.

Ayna ile nefes kesen dünya turu devam ediyor

Tarihi şehir Erbil'e konuk olan Ayna, bu güzel şehri sizin için keşfe çıkıyor. 100 metre genişliğindeki caddeleri, Kayseri pazarı, Erbil Kalesi, şehir parkı, geleneksel Kürt elbisesi cili kürdi, bez ayakkabıları klaş ve akşamları oldukça hareketli olan İskan caddesiyle Erbil hakkında  bilmek istediğiniz her şey, bu hafta Ayna'da... 


100 m genişliğinde caddeleri var Erbil’in.

Şehir planlaması çok iyi yapılan Erbil’in caddeleri 30, 40, 60, 100 ve 120 metrelik caddeler olarak şehri çepeçevre sarıyor. Caddeleri çok geniş. Bu dairesel caddelerin haricinde merkeze doğru giden dikine caddeler de var.

Erbil Kalesi UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde.

Erbil’in tarihi kalesi bugün restorasyonda. UNESCO’nun dünya kültür mirası listesine alınan kale yakın zamanda turizme kazandırılan çok önemli bir eser olarak ziyaret edilen yerlerin başında olacak.

Erbil’in kalbinin attığı noktadayız.

Park-ı Şahar yani şehir parkı Erbil’in en hareketli noktalarından bir tanesi. Gündüz sıcaktan pek insanın olmadığı park akşama doğru hareketlenmeye başlıyor. Park Kayseri pazarı ve Erbil Kalesinin hemen yanı başında.

Destelerle paralar pazar tezgahında sergileniyor.

Pazarlarda seyyar dövizciler müşterilerini bekliyorlar. Türk Lirasından Saddam Hüseyin’in eski paralarına kadar her türlü döviz bu tezgahlarda mevcut. Güvenli bir şehir olan Erbil’de destelerle paraların bu şekilde sergilenmesinde hiçbir mahsur görülmüyor.

Geleneksel Kürt elbiseleri koltuk altları delik olarak satılıyor.

Erbil’de Kayseri Pazarını geziyoruz. Terzi dükkanları sıra sıra dizilmiş geleneksel Kürt elbisesi olan cili kürdiyi dikiyorlar. Kumaşın kalitesine göre fiyatları değişen cili kürdiler el dokuması kumaştan olunca 2600 TL’ye kadar çıkıyor. Geleneksel Kürt elbiselerinin koltuk altlarının delik olması sıcaktan koltuk altında oluşacak terlemeyi azaltıyor.

Ter ve kokudan rahatsız olanlar klaş isimli ayakkabıyı tercih ediyorlar. 

Geleneksel Kürt ayakkabısı klaş ter ve kokudan rahatsız olanlar için yazın ve bahar aylarında tercih edilen ayakkabılardan. Deri ve plastik tabanlı olanları da olan klaşın üstü bez kaplama. Fiyatı ise 100 TL civarında bu ayakkabının.

Haşlanmış baklayı çerez gibi yiyor Erbilliler.

Akşamları oldukça hareketli olan İskan caddesini geziyoruz. Taze sıkılmış meyve suları ve kavrulmuş çekirdek satan seyyar tezgahların yanında haşlanmış bakla satan seyyar tezgahları da görüyoruz. Çeşitli baharatlarla tatlandırılan haşlanmış baklanın suyunu içen dahi var.

Ayna bugün saat 23.00'te Samanyolu TV'de. Kaçırmayın.


<< Önceki Haber Ayna ile nefes kesen dünya turu devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER