Türkiye'yi Rusya'ya tanıtan Bosfor gazetesinden çağrı var!

Türkiye'nin kültürünü, tarihini, turizmini, ekonomisini ve Rusça konuşan ülkelerin Türkiye ile olan ilişkilerini Rusça olarak yazan gazete, okuyucuya haftalık olarak ulaşıyor.

Türkiye'yi Rusya'ya tanıtan Bosfor gazetesinden çağrı var!

Türkiye’deki haberleri Türkiye’de yaşayan ve tatil amaçlı Türkiye’ye gelen Ruslarla birlikte Rusça konuşan ülkelerin vatandaşlarına hem Türkiye’yi tanıtmak hem de Türkiye’deki gelişmeler hakkında bilgi vermek için yola çıkan Rusça V. T. Bosfor  ( Haber Türkiye - Boğaz) gazetesi 7. yılını doldurdu.

Türkiye'nin kültürünü, tarihini, turizmini, ekonomisini ve Rusça konuşan ülkelerin Türkiye ile olan ilişkilerini Rusça olarak yazan gazete, okuyucuya haftalık olarak ulaşıyor. Yazın 15 bin, kışın ise 12 bin basılan gazete Türkiye genelindeki tüm bayilerle birlikte THY, Kazak, Rus, Azeri, Özbek havayolları, oteller ve abonelik yöntemiyle okuyucuyla buluşuyor.10 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan gazetenin başında 10 yıla yakın süre Rusya'da yaşayan ve Rusya değişik  Üniversitelerinde hem hocalık hem de master yapan Talha Balık bulunuyor.

Bosfor Gazetesi Yayın Yönetmeni Talha Balık, Rusya–Türkiye arasında yaptığı seyahatlerde Türkiye’yi her şeyiyle Rusça anlatan bir gazetenin eksikliğini gördüğünü, özellikle Antalya’da Rus gazetelerinin önemli satış rakamlarına ulaştığını öğrendiğini söyledi. 2004 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le birlikte Rus ve Türk gazetecilerle görüşerek Rusça gazete konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Talha Balık, “Bugün başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Belarus, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan, Letonya ve Estonya gibi eski BDT ülkelerinden 5 milyon kişi tatil ya da ticaret için Türkiye’ye geliyor. Bunun haricinde Türkiye’de ikamet eden Rusça bilen en az 300 bin kişi mevcut. Antalya’da evlilik ya da başka yöntemlerle daimi ikamet hakkı kazanmış 50 bin Rus, Ukraynalı, Kazak ve Azeri mevcut. Ankara’da 30 bin, İstanbul’da ise yine 50 bin çalışan, öğrenci, diplomat ya da işadamı mevcut. Bilinenin aksine eski BDT ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinin birçoğunda Rusça halen resmi dil konumunda. Rusça Kırgızistan’da resmi dil, Kazakistan’da ise 2. resmi dil konumunda. Tüm dünyada ise 500 milyona yakın Rusça konuşan insan mevcut.” dedi.

Türkiye’yi tanıtan, Türkiye’deki haber ve gelişmeleri yayımlayan ilk ve tek Rusça gazete olduklarını anlatan Talha Balık, bu nedenle önemli bir boşluğu doldurduklarına inandıklarını kaydetti. Balık, “Biz okuyucumuza yüzde 100 Türkiye ile ilgili haber veriyoruz. Türkiye’yi ilgilendirmediği müddetçe Rusya’dan, Ukrayna’dan, Kazakistan’dan haber yapmıyoruz. Gazetemiz 5 ülkenin uçağında dağıtıldığı için insanlar Türkiye’ye gelmeden Türkiye ile ilgili bilgi sahibi olma fırsatı yakalıyorlar. Ayrıca Türkiye’de başına bir problem gelen ilk önce bizi arıyor. Konsolosluklarla diyaloğumuz olduğu için sorununu çözdüğümüz epey insan oldu. Ayrıca bilinenin aksine bu ülkelerdeki insanlar Türkiye ile bir şekilde ilgili. Mesela Kurtlar Vadisi Türki Cumhuriyetlerinde televizyonlardan yayınlandığı için Polat Alemdar Türki cumhuriyetlerinde çok seviliyor.Rusya ve Ukryanda ise Muhteşem Yüzyıl çok seviliyor.  Gazetenin www.vestiturkey.com adlı internet sitesinde en fazla ‘tık’ı da Polat Alemdar ve Muhteşem Yüzyıl haberleri alıyor.” şeklinde konuştu.

Rusların Avrupalı görüntülerine rağmen yaşantı olarak Asyalı olduğunu, bu nedenle de her Rus vatandaşının hayatlarında mutlaka görmek istediği ülkelerin ilk sırasında Türkiye’nin geldiğini savunan Talha Balık şu bilgileri verdi: “Ruslar Türkleri aile yapısıyla, babanın çocuğa ve eşine verdiği değerle diğer milletlerden farklı buluyor ve kendilerine daha yakın görüyorlar. Yemek kültürü ve yaşantısıyla da Türkiye’deki hayat standartlarını çok beğeniyor seviyorlar. SSCB’nin dağıldığı 1990’lı yıllardan sonra Türkiye ile Rusya arasında ticari ilişkiler çok hızlı gelişti. Bugün 3 bini aşkın Türk firmasının Rusya’da 15 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor ve 50 bin insanımız bu ülke de çalışıyor. İnsanlar ve kültürler birbirini tanıdıkça ilgi daha da artıyor. 1990 yılından beri Türkiye’yi gelen Rus vatandaşının sayısı 50 milyonu aşıyor. Rusya’nın nüfusunun 143 milyon olduğu dikkate alınırsa bu net olarak görülebilir.”

Her iki ülke arasında gelişen ticari ve kültürel ilişkilere rağmen Rus medyasının Türkiye’ye karşı olumsuz bir tavır takındığını, Rus vatandaşlarını ilgilendiren olumsuz haberlerin Rus medyasında yer bulduğunu anlatan Talha Balık, geçen yıl yaşanan sahte içki meselesinin Rus medyasında çok büyütüldüğünü ifade ederek şöyle konuştu: “Rusların en önemli gazetelerinden biri olan Komsomolskaya Pravda gazetesi beni aradı ve sahte içki meselesiyle ilgili düşüncelerimi sordu. Ben de Rusların kendi ülkelerinde içkinin en kalitelisini diledikleri kadar içebildiklerini ama Türkiye’ye geldiklerinde içki yerine çay içmelerini, denize girmelerini ve bu ülkenin güzelliklerini gezip görmelerini tavsiye ettim. 'Türk gazeteci Türkiye’de içki yerine çay için dedi' diye haber yaptılar. Başbakan Erdoğan’ın Rusya gezisinde de, yine bazı Rus gazeteleri Erdoğan’ın fotoğrafını Medyedev’le birlikte basmak yerine sadece Medvedev’in Başbakan’ı beklerkenki dev fotoğrafını sayfaya taşıyarak altına, Medvedev, Başbakan Erdoğan’ı beklerken diye yazmayı tercih ettiler. Yani Başbakan Erdoğan’ın fotoğrafını gazeteye basmaya dahi tahammülleri yok. Bazı Rus aydınların ve gazetecilerin, Türkiye’nin kardeş Türki Cumhuriyetler’deki etkinliğinin artmasından rahatsız. Ama Rus halkının böyle bir endişesi pek yok.”

DEVLETTEN VE İŞ DÜNYASINDAN DESTEK BEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le dışişleri bakanlığı döneminde görüştüklerini, gazeteyi anlattığını ve destek istediklerini söyleyen Talha Balık, “İlk görüşmemizde birkaç sayı çıkarın bakalım demişti. İkincisinde de, çok ilgilenmesine rağmen yoğunluklarından herhalde bir cevap alamadık. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, Tanıtma Fonu tanıtım projelerimizi maalesef kabul etmediler. 7 yıldır kendi yağımızla kavrulan bir gazeteyiz. Turizm sektöründen Rixos, Tez Tour, tekstil sektöründen Colin's ve diğer bazı firmalar reklam vererek uzunca bir süre biz destekledi. Turkuvaz Grubu ise gazetemizin dağıtımında destek oluyor. Türkiye’yi Ruslara ve Rusça bilen ülkelere Rusça anlatan bir gazete olmamıza rağmen destek bulamadık. Özellikle İhracatçılardan, Kültür ve Turizm Baknlığından ve turizm sektöründen destek bekliyoruz. Rusya ve Rus diline olan hakimiyetmiz, bilgi ve tecrübelerimizle ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Ülkemizin, iş dünyamızın,  devlet büyüklerimizin, kültürümüzün en güzel  mesajlarını Kremlin’e, Moskova’ya ve diğer başkentlere direkt iletebilen bir gazete olma yolundayız.” diye konuştu.

<< Önceki Haber Türkiye'yi Rusya'ya tanıtan Bosfor gazetesinden çağrı var! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER