Melih Gökçek'e yargı şoku!

Ankara 14. İdare Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Etimesgut ve Güvercinlik havaalanları mânia hatlarına ilişkin mahkemeden iptal kararının uygulanmamasına ilişkin son sözü söyledi. Mahkeme, belediyenin itirazını da reddederek, dava konusu işlemi iptal etti. Mahkeme kararında, “İdarelerin yargı kararlarının doğruluğunu tartışma ve buna göre uygulama yapma yetkisi bulunmamaktadır” ifadesi kullanıldı.

Melih Gökçek'e yargı şoku!

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 13.04.2012 tarihinde Etimesgut ve Güvercinlik havaalanlarına ilişkin, uçuş güvenliği için Milli Savunma Bakanlığınca uygulanan mania hattı uygulamasını kaldırdı. Yapılaşma yüksekliğinin deniz seviyesinden 1160 metre kotuna kadar yükseltilmesi öngörüldü. Böylece mania hattından dolayı izin verilmeyen yüksek yapıların yapılmasının da önü açılmış oldu. Belediye Meclisi’nde bu yönde alınan kararlar TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından mahkemeye taşındı. Ankara 10. İdare Mahkemesi 21.03.2014 tarihinde Belediye Meclisi’nin söz konusu kararını iptal etti. Yargı kararının uygulanmasını isteyen iki Oda’nın avukatları, uçuş ve kent güvenliğini tehdit edecek yapılara ruhsat verilmemesi, verilen ruhsatlardan ise mania hattını delen yapılara ait olanlarının idarece iptal edilmesini istedi. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi, yargı kararına uymadı. Daha önce verilen yapı ruhsatlarının ‘kazanılmış hak’ olduğu gerekçesiyle iptal edilemeyeceğini belirtti. Bunun üzerine iki Oda’nın avukatları yeniden dava açtı. Davaya bakan Ankara 14. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemleri iptal ederek, belediyenin yargı kararına uymasını istedi.

“İDARENİN UYMAMA YETKİSİ YOK” 

Oy birliğiyle alınan Ankara 14. İdare Mahkemesi kararında, Anayasa’nın ve İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun ilgili maddeleri hatırlatılarak, idarelerin yargı kararlarını uygulamakla yükümlü oldukları hatırlatıldı. Kararda, “Hukuk Devletinde yargı kararlarının uygulanmamasından söz edilemeyecek olup, bu maddelerin kararların tam ve gereğince yerine getirilmesini sağlamaya yönelik olduğu açıktır. Bu açıklamalar karşısında, yargı kararlarının uygulanması konusunda idarelere herhangi bir takdir yetkisi tanınmadığı açıktır. Yani idarelerin yargı kararlarının doğruluğunu tartışma ve buna göre uygulama yapma yetkisi bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, yargı yerince iptal edilen plana dayalı olarak verilmiş olan yapı ruhsatlarının, her ne kadar düzenlendikleri tarihlerde plana uygun iseler de; hukuka aykırılığı saptanan plana ilişkin olarak verilen iptal kararı nedeniyle planın tesis edildiği tarih itibariyle yürürlükten kalkacağından, yapı ruhsatlarının da hukuki dayanağının kalmayacağı ve iptali gerektiği de vurgulandı.

“YARGI, ‘MAHKEME KARARINA UYACAKSIN’ DEDİ” 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kararla ilgili, şu açıklamayı yaptı: “Planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı yapılan işlemlerin, yargı tarafından iptal edilmesinden sonra, fikri takip yapıyoruz. Mahkeme kararlarını uygulanması gerektiğini, idarelerin uygulamama keyfiyeti olmadığını hatırlatıyoruz. Büyükşehir Belediyesi, fikri takip aşamasında mania hattındaki ruhsatların iptal yazımıza cevap bile vermedi ve zımnen reddetti. Biz de bu işlemi yargıya taşıdık. Yargı lehimize karar verdi ve Büyükşehir Belediyesi’ne ‘Mahkeme kararlarına uyacaksın’ dedi. Bütün bu mahkeme kararları bizim için çok değerli, gelecekte açılacak ve görülecek davaların delilleridir.”

Muhabir Ajans
<< Önceki Haber Melih Gökçek'e yargı şoku! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER