Menemen Belediye Başkanı'na Kubilay'ı anma töreninde konuşma yasağı


İzmir'in Menemen ilçesinde, 23 Aralık 1930'da şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ve arkadaşlarını anma töreninde, CHP'li Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin'in konuşma yapması İzmir Valiliği tarafından yasaklandı. Şahin, daha önceki törendeki konuşmasında, Gezi olaylarında ölenlerin isimlerini anmış ve yolsuzluk soruşturmalarına değinmişti.

Valilik tarafından kaymakamlık aracılığıyla iletilen bilgide, Bayram ve Anma Törenleri Yönetmeliği gerekçe gösterildi. Yasağı değerlendiren Başkan Şahin, planlı ve insanları soğutmak için alınan bir karar olduğunu söyledi.

'KONUŞMAM İDEOLOJİK BULUNMUŞ'

İzmir Valiliği'nin aldığı yasak kararına şaşırdığını dile getiren Şahin, "Ben seçilmiş bir belediye başkanıyım. Bu, planlı bir karar. Orada 50 yıldır anma töreni oluyor ve belediye başkanları da konuşuyor. Konuşmam ideolojik bulunmuş. Olayın zaten kendisi ideolojik. Bağdan geçen, tarladan geçen birisinin başını kesmiyorsun, bir askerin başı kesildi. Cumhuriyete karşı yapılan bir şey var. Karara gerçekten şaşırdım. Demokrasiye de ters buluyorum. Alternatif konuşma yapabilirim ama yapmayacağım. STK'lar yaparsa yaparlar. Tören alanında konuşma hakkım var. Seçilmiş belediye başkanıyım, yoldan geçen birisi de değilim. Belli kitleyi temsil ediyorum. Bu yapılanı da planlı, insanları soğutmak için yapılan bir eylem ve karar olarak nitelendiriyorum." dedi.

Menemen Belediye Başkanı Şahin, geçen yılki anme töreninde yaptığı konuşmada şunları söylemişti: "Bugün 16. konuşmamı gerçekleştiriyorum. Yıldız Tepe'den, din tüccarlarının din adına ne denli aymazlıklar sergilediklerini, yurttaşlarımızın tertemiz dinî inançlarını nasıl sömürdüklerini, dini kılıf yaparak minareyi nasıl çaldıklarını anlata anlata bir kaldık bunca yıl ancak bir türlü anlatamadık. Sesimizi duyurabilmek için Osmanlıca tercüman bulmamız mı gerekiyor? En sonunda yine minareyi çalarken bu kez aymazlıklarından dolayı, kılıfa bile gerek görmeden nasıl götürdüklerine dünya âlem birlikte tanık olduk. Bu olanlardan hiçbir payımız olmasa da ülkemiz adına biz yurttaşlar olarak çok utandık ancak onlar yine yüzleri kızarmadan birilerine suçu yıkıp sütten çıkmış ak kaşık gibi kendilerini temize çıkardıklarını sanıyorlar. Buradan, Yıldız Tepe'den yükselen sesimizi birilerine duyurabilmek için illâ da Osmanlıca bir tercüman mı bulmamız gerekiyor? Biz Atatürkçüler olarak bilimi, onların gözlerinin içine baka baka anlatacağız. İşte bunun için laiklikten ödün vermeyeceğiz. İşte bunun içindir ki hepimiz cumhuriyetin bekçileriyiz. İşte bunun içindir ki yobazlardan, kör karanlıklardan korkmadık, korkmayacağız da. İşte bunun içindir ki hepimiz Mustafa Kemal'in askerleriyiz."

VALİLER SEKİZ YILDIR KATILMIYOR

Menemen'de her yıl 23 Aralık'ta düzenlenen anma törenine, 2007'de İzmir Valiliği'ne atanan ve iki yıl önce Diyarbakır'a tayin edilen M.Cahit Kıraç'a kadar bütün valiler katılmıştı. Vali Kıraç ise görev yaptığı altı yıl boyunca hiçbir anma törenine katılmadı. Onun yerine atanan Vali Mustafa Toprak da iki görev yılında katılmadı. Bu yılki törenlere katılıp katılmayacağı ise henüz bilinmiyor. CİHAN
<< Önceki Haber Menemen Belediye Başkanı'na Kubilay'ı anma töreninde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER