Merkel: Mülteciler Avrupa'ya adil şekilde dağıtılmalı


Almanya Başbakanı Angela Merkel, mültecilerin Avrupa'da her ülkenin kapasitesine göre adil bir şekilde dağıtılmasını istedi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'la ortak basın toplantısı düzenleyen Angela Merkel, mülteci dağılımının, ülkelerin ekonomik güç, büyüklük ve verimlilik durumlarına göre yapılması gerektiğini ifade etti.

Merkel ayrıca, hangi ülkelerin güvenli olduğuna dair Avrupa Komisyonu'nun bir çalışma yapmasını ve bu yerlerden gelen iltica başvurularının kabul edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

AB üyeleri arasında mülteci kabulü konusunda oluşabilecek anlaşmazlıkların engellenmesini talep eden Merkel, "Mülteci sorunu sadece bir ülkenin sorunu değil." dedi. "Mülteci sorununu çözmek istiyorsak sadece mültecileri ülkelerimize kabul etmek yetmeyecektir." şeklinde konuşan Merkel, sorunun temelini oluşturan savaş halinde olan ülkelerde diplomatik yollardan sulh ortamı oluşturmaya gayret edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İspanya Başbakanı Rajoy da belli şartlar sağlanırsa daha fazla mülteci kabul edebilecekleri sinyalini verdi. Rajoy, İspanya'nın tutumunun "esnek" ve "çok yapıcı" olduğunu söyledi.

Rajoy, öncelikle İtalya'nın ve Yunanistan'ın üzerine düşen görevleri en kısa zamanda yerine getirmelerini talep etti. "Onlar AB tarafından onlara verilen görevleri yerine getirirse bizlerin de üzerimize düşen görevleri yapma imkânı oluşur:." diyen Rajoy, mülteci konusunda AB üyeleri olarak birlikte hareket edip birlikte çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.

MERKEL'DEN İSPANYA'YA ÖVGÜ

Merkel ayrıca İspanya'nın ekonomik gelişimin oran olarak Almanya'nın iki katı olduğunu dile getirdi. "Reformları ve iyi bir gelecek planı olan her ülke başarılı olabiliyor." ifadelerini kullanan Merkel, aynı durumu en kısa zamanda Yunanistan için de arzuladığını söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel: Mülteciler Avrupa'ya adil şekilde dağıtılmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER