Mısır'da seçimleri emekli istihbaratçılar kazandı


Mısır'da, yaklaşık iki ay süren Parlamento seçimlerini emekli istihbarat görevlisi Seyf El-Yazel'in kurduğu "Mısır Sevgisi İçin" (Fi Hubbu Masr) koalisyonu kazandı. Koalisyon, partiler için ayrılan 120 sandalyenin tamamını aldı.

Mısır'da geçen Ekim ayında başlayan Parlamento seçimlerinin son turu dün akşam saat 21.00'de bitti. Oy verme işleminin sona ermesinin ardından gece yarısı sayıma başlandığı ve sabah kadar devam ettiği belirtildi. Resmi olmayan sonuçlara göre, partiler için ayrılan 120 sandalyenin tamamını mevcut yönetime yakınlığı ile bilinen eski istihbarat emeklisi 69 yaşındaki Seyf El-Yazel tarafından oluşturulan "Mısır Sevgisi İçin" blokunun aldığı aktarıldı.

Öte yandan, yaklaşık iki ay süren seçimlere, yüzde 20 ile katılımın düşük olması dikkat çekti. Ülkede 'terör örgütü' kapsamına alındığı için seçimlere giremeyen İhvan-Müslimin (Müslüman Kardeşler) Hareketi ise katılımın en fazla yüzde 10 olduğunu iddia etti.

Bağımsız adaylar için ayrılan 448 sandalyenin 70'e yakınını Mısırlı dünyaca ünlü işadamı Negib Sawiris tarafından kurulan ve seçimlere bağımsız adaylarla katılan Hür Mısırlılar Partisi'nin (El Masriyyun El-Ahrar) aldığı aktarılıyor. Seçimlere bağımsız adaylarla katılan ve daha çok devrik lider Hüsnü Mübarek dönemi aktif siyaset ve devlet adamları tarafından kurulan Vatan Geleceği (Mustakbel Vatan) Partisi'nin ise 45-50 civarında milletvekili çıkardığı ileri sürülüyor. Mısır'ın en eski siyasi partisi olarak bilinen ve Kral Faruk döneminde kurulan 80 yıllık Vefd Partisi'nin ise 30-35 civarında milletvekili çıkardığı tahmin ediliyor. 2012 seçimlerinde beklenmedik çıkış yapan Selefi Nur Partisi ise bu seçimlerde hüsran yaşadı. Resmi olmayan seçim verilerine göre, Nur Partisi'nin en fazla 20 milletvekili ulaşacağı aktarılıyor.

Mısır halkı Ocak 2011'deki devrimden sonra altı kere sandık başına gitti. Vatandaşlar şimdiye kadar, iki anayasa, iki cumhurbaşkanlığı ve iki kere de Parlamento seçimleri için oy kullandı. 2013'teki askeri müdahalenin ardından 2012'deki seçimlerde yüzde 47 oy alan Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi seçimlere, konulan yasak nedeniyle katılamadı. Dünya Atom Enerjisi eski Başkan'ı Muhammed El- Baradey tarafından kurulan Dustur Partisi ile 2005 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mübarek'in karşısına aday olarak çıkan Eymen Nur'un partisi Yarın Devrimi son seçimleri boykot ettiğini duyurmuştu. Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa liderliğindeki Kongre Partisi ise seçimlere katılmayacağını açıklamıştı.

Öte yandan Mısır Yüksek Seçim Kurulu, Parlamento seçim sonuçlarını, en geç iki gün içinde açıklayacaklarını duyurdu. CİHAN
<< Önceki Haber Mısır'da seçimleri emekli istihbaratçılar kazandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER