Mültecilerin topluma kazanılmasında Türklere büyük görev düşüyor


Almanya'nın Giessen şehrinde Türk Alman Sağlık Vakfı (TDG e.V.) tarafından organize edilen kahvaltıda, Hessen Eyaleti BaşbakanVolker Bouffier Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi. TDG Başkanı Yaşar Bilgin, "Son aylardaki yıllardır yaşadığımız Almanya'daki mülteci sorununa biz Türkler olarak neler yapabiliriz? Bunun için Sayın Başbakanımızdan, birlikte çalışmak için ne gibi ve nasıl bir yol, bir yöntem uygulamız gerekiyor? Bilmek istedik." ifadelerini kullandı.

Türk toplumunun tecrübeleri ile ülkeye yeni gelen göçmenlere örnek olmalarını isteyen Başbakan Bouffier, "Yeni mültecilerin topluma kazanılmasında en büyük görev sizin olmalı. Siz Türkler tecrübelerinizle, mültecilerle Almanlar arasında köprü vazifesini görecek çok önemli bir toplumsunuz." dedi.

"Avrupa Birliği sınırlarındaki mülteciler nedeniyle yaşanan sıkıntılılar, problemler Almanya'ya kadar geldi. 6 bini Giessen olmak üzere 80 bin mülteciyi sadece Hessen Eyaleti'nde yerleştirdik. Bu sayı Amerika ve İngiltere'nin aldığı mülteci sayılarından daha fazla." diyen Bouffier, Suriye'den savaştan, ölmekten kaçan 2 milyondan fazla mülteciyi barındıran Türkiye'nin takdir edilecek önemli bir iş yaptığını ifade etti. Türkiye'nin çok önemli ve ağır bir hizmeti üstlendiğine ve bunu yerine getirdiğine işaret eden başbakan, Brüksel'de düzenlenecek AB toplantısında Türkiye ile mülteci konusunu konuşup, anlaşmaya ve destek vermeye çalışacaklarını kaydetti.

"MÜLTECİLERİN UYUMLU YAŞAMASINI VE KENDİ AYAĞINDA DURMASINI İSTİYORUZ"

Mültecilerin sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Almanca kursları verildiğini hatırlatan Hessen Başbakanı Bouffer, "Şehir, kasaba ve köylerde uyumlu yaşam sağlanması için Almanca çok önemli. Hessen Emniyet Müdürlüğünde mülteciler için 490 polis işe alınıp görevlendirildi. 2012'de mülteciler için Hessen Eyaleti olarak 40 milyon Euro öderken geçen sene eyalet kasasından 10 katı saha fazla, yani 400 milyon Euro ödedik. Bu sene ise 1 milyar 300 milyon Euro ayırdık. Bu paraların yüzde 18'ini Federal Hükümet'ten, geri kalanını ise eyalet hükümeti olarak ödüyoruz." şeklinde konuştu.

Mültecilerin uyumlu yaşamalarını ve kendi ayakları üzerinde durmalarını istediklerini belirten Bouffier şöyle devam etti: "Tek şartımız yaşadıkları bu ülkenin yasalarına uymaları. Artık Almanya'da multi kültür tartışmaları yok. Öte yandan halkında korku içinde olduğu gerçeğini de göz ardı edemeyiz. Burada kalmak isteyenlere kapımız açık, her türlü yardım olanaklarını seferber ediyoruz. Yasalarımıza uymak istemeyenler evlerine geri gidebilirler." CİHAN
<< Önceki Haber Mültecilerin topluma kazanılmasında Türklere büyük... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER