Namaz bittikten sonra musafaha yapmak sünnet mi?

Dr. Ali Demirel cuma yazısında okuyuculardan gelen soruları cevaplıyor Bu haftaki yazısında da 'Namaz bittikten sonra musafaha yapmak sünnet mi? ' sorusunu cevapladı

SHABER3.COM

Namaz bittikten sonra musafaha yapmak sünnet mi?

Bu soruyu bize Numan Bey soruyor:

Musafaha yapmak, yani tokalaşmak sünnettir. Peygamberimizin kendileri bizzat musafaha yaptıkları gibi mü’minlere de musafaha yapmaları için tavsiyede bulunmuştur. 

Bir hadis-i şerifte, “İki Müslüman karşılaşıp musafaha yaparsa, onlar ayrılmadan önce her ikisinin de günahını Cenab-ı Hak mağfiret eder.” (Ebû Dâvud, Edeb, 143) buyurmuşlardır.

Musafahayı sadece namaz sonrasına hasretmek doğru değil. Böyle bir âdet ne Sahabiler devrinde vardı, ne de “Selef” dediğimiz onları takip edenlerin asırlarında mevcuttu. Bu, daha sonraki zamanlarda meydana çıkmış bir âdettir. 

Musafaha ne zaman yapılır?

Pek çok fıkıh alimi, camide namazdan sonra yapılan musafahayı sünnette yeri olmayan mekruh bir bidat olarak değerlendirirler. Çünkü sünnet olan musafaha ancak iki kişi karşılaştığı zaman yapılandır. 

Ayrıca camide bu âdet devam ettirilirse, bazı bilmeyen kimseler bunu sünnet olarak kabul edip her zaman yapabilirler. 

Özetle, namazdan sonra cami içinde veya dışında musâfaha yapmayı, cemaatle namazın ayrılmaz bir parçası gibi algılayarak topluca yapılan bir merasim hâline getirmek uygun değildir...
<< Önceki Haber Namaz bittikten sonra musafaha yapmak sünnet mi? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER