"Nazım Hikmet, Müslüman mezar taşının ayak altına döşemesine tepki gösterdi"


Nazım Hikmet'in Rusya'nın Kırım bölgesindeki öğrenci kampı alanında bir Müslüman mezar taşının ayaklar altında kalmasına tepki gösterdiği belirtildi. İddiaya göre Müslüman mezar taşının yerlere döşediğini gören Nazım Hikmet, buna tepki verir. Nazım Hikmet'in tepkisini fark eden Rus yetkililer daha sonra mezar taşını ayaklar atından kaldırır.

Rus kaynaklara atıfta bulunan Türk araştırmacı Mustafa Yılmaz, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuyla ilgili açıklamada bulundu. Mustafa Yılmaz, olayın 1952 yılında Nazım'ın Kırım'da Artek öğrenci kampı ziyareti sırasında meydana geldiğini anlattı. Yılmaz, "Artek yöneticilerinden Vladimir Svistov'un (1922-2003) belleğinde Nâzım Hikmet'in 1952'deki ziyareti de iz bırakmış. Ölümünden kısa bir süre önce yapılan bir röportajda Svistov olayı şöyle anlatmıştı: Savaştan (2. Dünya Savaşı) sonra Artek'in yeniden kurulması için Alman savaş esirleri işe koşuldu. İnşaat malzemesi çok enderdi. Bu nedenle yıkık binalardan ve diğer harabelerden elde edilen malzemeler kullanıldı. Artek'e ait kamplardan birinin merdivenleri tamir edilirken hemen yan tarafta bulunan Tatar mezarlığından taşlar kullanılmıştı. Bir taş yerleştirilirken yazılı tarafı üste gelmiş...Nâzım Hikmet kampı gezerken birden işte bu taşın üstüne bastığını fark etti ve irkildi. Üzerine Kur'an'dan ayetler işlenmiş bir mezar taşı! Taş hemen o gün oradan kaldırıldı." dedi.

Yerel kaynaklara göre, olay Yalta'nın 16 kilometre kuzeydoğusunda Gurzuf tatil kasabasında yaşandı. Tarihçilere göre, morali bozulan Nazım'ın bu olaya sesiz tepki verdiğini, yetkililerin bunu hemen fark ederek taşı kaldırdığı ifade edildi. CİHAN
<< Önceki Haber "Nazım Hikmet, Müslüman mezar taşının ayak altına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER