Opr. Dr. Açıkgöz: Kalça çıkığı önlenebilir bir hastalık


Kalça çıkığının önemli bir ortopedik ranatsızlık olduğunu belirten uzmanlar, tedavi edilmemesi halinde hasatlığın sakatlığa yol açtığını uyarısında bulundu. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Tayfun Açıkgöz, kalça çıkığı rahatsızlığında sebebin tam belli olmadığını dile getirdi. Açıkgöz, hastalık hakkında şu bilgileri verdi: "Asıl sebep tam olarak bilinmemekle birlikte ligamentöz laksite genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyona ve başka bazı çevresel faktörlere bağlıdır. Anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında kalça çıkığı görülme oranı yüksektir. Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde, gelişimsel kalça çıkığı bulunma riski artmaktadır. Makadi yolla doğan, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık bulunan bebeklerde, ikiz bebeklerde kalça çıkığı bulunma oranı yüksektir."

'KIZ ÇOCUKLARINDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR'

Kalça çıkığının kız çocuklarında daha çok görüldüğünü kaydeden Opr. Dr. Açıkgöz, şunları söyledi: "Gelişimsel kalça çıkığı, kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görülür. Hastalığın toplumda görülme oranı yüzde 1.4'tür. Yılda yaklaşık 1.3 milyon çocuğun doğduğu ülkemizde, yılda 15 bin kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır. Tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olması ve erken dönemlerde uygulanan tedavilerden iyi, yüz güldürücü neticeler alınması nedeniyle erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Bu nedenle ailelerin, özellikle risk grubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri gerekir."

Tayfun Açıkgöz, hastalığın belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Hastalığın belirtilerini yürüme öncesi bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşu, bebeklerde kalça çıkığı hastalığının belirtileridir."

'BEBEKLERİNİZİ KESİNLİKLE KUNDAKLAMAYIN'

Akraba evliliklerinin kalça çıkığı hastalığının görülmesinde önemli bir sebep olarak görüldüğünü söyleyen Opr. Dr. Açıkgöz, bebeklerin kundaklanması konusunda ise şu uyarılarda bulundu: "Bebeklerinizi kesinlikle kundaklamayın. Gelişimsel kalça çıkığı hastalığında, erken dönemlerde uygulanan tedavilerle iyi neticelerin alınması nedeniyle eğer hastalık teşhis edilirse tedavisine başlanması hususunda gecikmemeleri ve ihmalde bulunmamaları önerilir." CİHAN
<< Önceki Haber Opr. Dr. Açıkgöz: Kalça çıkığı önlenebilir bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER