Orta ölçekli işletmeler, mültecileri istihdam etmeye hazır


Danışmanlık hizmeti sunan Ernst & Young (EY) şirketi, Almanya'daki 3 bin Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmenin (KOBİ) yarısından fazlasının ülkeye akın eden mültecilerin yaşanan kalifiye iş gücü eksikliğini kapatacağına inandığını ortaya koydu. Salı günü yayınlanan araştırmanın sonucuna göre KOBİ'lerin yüzde 85'i, Almanya'ya sığınmacı olarak gelen mültecileri istihdam etmek istiyor. Yaklaşık 326 bin çalışan eksikliğinden dolayı KOBİ'ler geçtiğimiz yıllarda doğrudan 46 milyar Euro'ya yakın zarar etti.

Uzmanlar, uzun süredir nüfusun yaşlanması, doğum oranının düşük kalması ve nitelikli işçilerin azalmasını Almanya'nın ekonomisini yavaşlatacağı konusunda uyarıyor. Ancak, EY'nin araştırması, ortaya çıkan bu açığı kapatmak için kitlesel göçün ekonomiye bir fırsat olarak görüleceğini ortaya koydu.

ELEMAN EKSİKLİĞİ, HER İKİ İŞLETMEDEN BİRİNİ ZARARA UĞRATIYOR

"Öğrenme isteği olan birçok genç Almanya'ya geliyor ve bunlar iş gücü piyasasını canlandırabilir." diyen EY Partneri Peter Englisch, iltica hakkı olan insanları hızlı bir şekilde Alman iş gücü piyasasına entegre etmenin önemli olduğunu vurguladı. "Alman KOBİ'leri bir sene önceki karamsarlığını bıraktı." diyen Englisch, belirsiz siyasi duruma rağmen, düşük petrol fiyatları ve Euro Bölgesi'ndeki tüketici güveninin artması, KOBİ'lerin işlerine ilham kaynağı oluşturduğunu belirtti.

Englisch, "Almanya'da ki orta ölçekli şirketler ek istihdam yerleri oluşturmak istiyor. Ancak bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Gerekli nitelikli iş gücü birçok iş yeri için eksik kalıyor. Bundan dolayı her iki şirketten biri zarar ediyor." ifadelerini kullandı. Öte yandan, şirketlerin, uzun süredir nitelikli çalışana ihtiyaç duyduklarını dillendirmelerine rağmen, ülkedeki sayısız göçmen iş bulmakta zorlanıyor. EY anketi, mültecilerin iş gücü piyasasına adım atmadaki en büyük engelin yeterli derecede Almanca bilmemesi olarak tespit etti. CİHAN
<< Önceki Haber Orta ölçekli işletmeler, mültecileri istihdam etmeye hazır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER