Otomotivcilerden 'kur sabitlensin' çağrısı


Otomobil ve hafif ticari araba satışlarının ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37'lik artış göstermesi sektörü sevindirirken döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak fiyatlarda yükseliş beklentisi, satış hedeflerinde endişeye sebep oldu. Geçen ay kur artışlarının satış rakamlarına yansımaması ve fiyat artışı öngörüsü ile taleplerin öne çekilmesi satışları arttırırken Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, satış trendinin yılın son dört ayında da sürmesi için döviz kurunun sabitlenmesi önerisinde bulundu.

'KUR SABİTLENMEZSE KİMSE BAYİYE UĞRAMAZ'

Türkiye'nin siyasi ve ekonomik açıdan zor bir dönemden geçtiğini, buna bağlı olarak özellikle döviz kurunun sürekli yükselme eğilimi gösterdiğini belirten İduğ, "Sürekli yükselen kur ile satış fiyatlarının arttırılması, alım taleplerini erteleyecektir. Bu ortamda alıcılara cazip gelecek fırsatlar sunulmalı. Bunlardan biri de sabit kur olmalı. Firmalar, yıl sonuna kadar dolar ve euroyu belirli bir rakamda sabitlemeli ya da kur farkı, belirli oranlarda fiyatlara yansıtılmamalı. Bu, tüketicilerde alım iştahını arttıracaktır. Her ay değişen fiyatlarla kimse bayilere uğramaz. Bu konuda markalar özel çalışma yapmalı." diye konuştu.

'ARTIŞIN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI SEKTÖR AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Bu yılın ilk sekiz ayında Türkiye otomotiv pazarındaki artışın yüzde 47'yi bulduğunu kaydeden İduğ, otomobil ve hafif ticari araba satışlarının da 600 bine yaklaştığını aktardı. Ağustos ayında, kurlardaki artışa rağmen yüzde 37'lik artış görüldüğünü dile getiren İduğ, şöyle konuştu: "Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre ağustos ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları, 82 bin 577 adete yükseldi. Bu rakamlar, bizim sektör açısından sevindirici ancak artışın sürdürülebilir olması, sektör açısından çok önemli. Satış rakamlarının artması için sektörde birçok kampanya yapılıyor. Bu zorlu dönemde de kur sabitleme kampanyası uygulanırsa yılın son dört ayında da satışlarda yüzlerimiz güler. Aksi halde sektörde birçok sıkıntı ile boğuşuruz." CİHAN
<< Önceki Haber Otomotivcilerden 'kur sabitlensin' çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER