Özgür Özel: HDP'yi buradan beyaz Toroslara bindirip götürmek çözüm vermez


CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, gündeme getirilen HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili kürsüde ifade edilen sözler ve bu sözlerin Meclis dışındaki tekrarı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini söyledi. Özel, "Vekillerin beyaz Toroslara bindirip götürülmesini doğru bulmayız. HDP'yi buradan beyaz Toroslara bindirip götürmek çözüm vermez. PKK ile şiddetle, terörle arasına çizgiyi doğru çekmiş bu yapılanları eleştiren ve burada çözüm arayan bir HDP'ye ihtiyaç var." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) makamında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hitler Almanya'sı benzetmesiyle ilgili soruya "Hitler Almanya'sı Almanların unutmak istediği bir dönem. Cumhurbaşkanı Hitler ile yatıyor, Hitler ile kalkıyor. Goebbels'in propaganda yöntemlerini kullanıyor. Hitler Almanya'sı onun en dikkatle incelediği, yöntemlerini uyguladığı bir dönemi temsil ediyor. Hitler'in kömür yardımlarını unutmadık, 5 çocuk yapma çağrılarını unutmadık. Hitler Almanyası'nı kendisi için ulaşılması gereken ve yaşamak istediği bir dönem olarak kendisine hedef olarak belirlemiş durumda. O yüzden buna hiçbir şekilde şaşırmadık." karşılığını verdi.

Yeni anayasa yapım çalışmalarıyla ilgili ise Özel, herkesin uzlaştığı 60 madde dışında AK Parti dışında üç muhalefet partisinin üzerinde uzlaştığı 29 madde daha olduğunu hatırlattı. "CHP anayasa değişikliği için kurulacak masaya oturur." diyen Özel, şöyle devam etti: "Şundan oturur, çünkü bu anayasayı yapan bir askeri darbe cuntacılardır. Askeri darbe anayasasından kurtulmamız lazım. Biz ilk dört maddeyi tartışmayız. Parlamenter sistemi tartışmayız. Üzerinde mutabakata varılan 60 madde elbette hemen oradan başlanılacak konuşulacak elbette ama AKP'nin dışındaki üç partinin evet dediği 29 maddeden bahsediyoruz. Bu maddelerin hepsi parlamenter sistemi güçlendiren maddelerdi."

Arama konferansının da yanlış anlaşıldığını dile getiren Özel, "Uçağa binerken 'arama konferansı' yapacağız dedi. Uçaktan inince dedi ki vatandaşı telefonla ararız. Bir konferans görüşmesi yapmaktan bahsediyor. Telekonferanstan bahsediyor. Telekonferansla bir kanaat oluşturmaya biz vatandaşa bunları sorduk böyle oldu demeye uğraşıyor. Arama konferansından bir umudu da, vatandaş üzerinde algı yönetimi yapacak, vatandaşa bir şeyleri dayatacak, vatandaşa düşünmediğini vatandaştan gelen talepmiş gibi söyleyecek bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz." diye konuştu.

Hitler Almanya'sının en önemli özelliğinin Hitler gibi düşünmeye davet olduğuna dikkat çeken Özel, Türkiye'de 'reis gibi düşünmek, reise yürümek, reisle yürümek' gibi terimlerle karşı karşıya olunduğunu ifade etti. "Biz reis gibi düşünmüyoruz." diyen Özel, "Biz reisi cumhurun da böyle davranmaması böyle düşünmemesi iktidar partisi milletvekillerinin de reise yürümek yerine halka yürümeleri gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Milletvekillerinin dokunulmazlıklarıyla ilgili de konuşan Özel, şunları kaydetti: "Biz Doğu'da, Güneydoğu'da da beyaz Toroslara karşıyız. Meclis bahçesinde de beyaz Toroslara karşıyız. Vekillerin beyaz Toroslara bindirip götürülmesini de doğru bulmayız. PKK ile şiddetle, terörle arasına çizgiyi doğru çekmiş bu yapılanları eleştiren ve burada çözüm arayan bir HDP'ye ihtiyaç var. HDP'yi buradan beyaz Toroslara bindirip götürmek çözüm vermez. CHP çok net bir tavır koyuyor. Gelin tüm dokunulmazlıklar kalksın, kürsü dokunulmazlığı olsun, milletvekilleri kürsüde de ifade ettikleri görüşleri her yerde özgürce ifade edebilsinler ama haklarında rüşvet, irtikap, adam kayırma, ihaleye fesat karıştırma, tehdit gibi vatandaşın işlediğinde direkt hapsi boyladığı suçları işleyenleri de bu Meclis'in çatısı altında yeri yok. Gelin bütün dokunulmazlıkları kaldıralım, her türlü adi suç için dokunulmazlık milletvekilleri için söz konusu olmasın, ancak kürsüde ifade edilen sözler ve bu sözlerin Meclis dışındaki tekrarı da suç kapsamında olmasın." CİHAN
<< Önceki Haber Özgür Özel: HDP'yi buradan beyaz Toroslara bindirip götürmek... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER