Papa: Barış için Müslüman-Hristiyan diyaloğu şart


Katolik Hıristiyan dünyasının ruhanî lideri Papa Francesco 6 günlük Afrika gezisinin ilk durağı Kenya'da, dünya barışı için Hristiyanların ve Müslümanların diyaloğunun şart olduğunu söyledi. Papa, "Radikalizme ve şiddete karşı bir araya gelmek artık bir bir seçenek veya lüks değil, zorunluluk." dedi.

Nairobi Üniversitesi'nde toplananlara hitabından önce Vatikan'ın Nairobi elçiliğindeki "din mensupları arası diyalog' programında iki dinin temsilcilerine hitap eden Papa, Kenya'da son dönemde Eş-Şebab ve radikal grupların saldırılarından bahsetti. Francesco, Nisan'da Garissa Üniversitesi'ndeki saldırıda 150 öğrencinin öldürülmesinin ve 67 kişinin katledildiği 2013'teki Westgate Mall saldırısından örnekler vererek iki dinin temsilcilerinin 'yaratıcıları' adına radikallere karşı ortak hareket etmeleri gerektiğinin önemine değindi.

"Nefrete teslim olan günümüz dünyasında dini liderler 'barışın elçileri' olmak zorundadırlar." diyen Papa, Paris saldırısına atıfta bulunarak, dinlerin şiddeti haklı göstermek için kullanıldığını, gençlerin din adına radikalleştirildiği ve etrafa nifak ve korku saçıldığını, bunun sonucunda da toplumun kumaşının yırtıldığını söyledi.

Papa'nın sözlerine Kenya Müslümanları Yüksek Konseyi Başkanı Abdulghafur El-Busaidy destek verdi. El-Busaidy, "Müslümanlar ve Hristiyanlar uyumlu bir toplum için beraber çalışmak zorundalar. Kenya'yı beraber yöneteceğiz, şiddet karşısında geri adım atmayacağız, çünkü bizler Allah'ın sözleri üzerine yaşıyoruz." diye konuştu.

ŞİDDETLİ YAĞMURA VE ÇAMURA RAĞMEN 100 BİN AFRİKALI PAPA İÇİN TOPLANDI

Papa'nın Afrika'da yapacağı ilk açık hava konuşmasını dinlemek için büyük bir kalabalık şiddetli yağmura ve soğuğa aldırış etmeden gece 03:00'ten itibaren üniversiteye akın etmeye başladı. Kalabalık, şarkılar ve danslarla mutluluklarını gösterdiler. Papa'ın konuşması şehrin belli yerlerine yerleştirilen dev ekranlardan da yayınlandı. Papa'nın konuşmasını Doğu Afrika bölgesinden 60 kardinal, başpiskopos, piskopos ve yaklaşık 9 bin rahibin aralarında olduğu 100 bine yakın insan takip etti.

PAPA'NIN SADE ARABASI MANŞETLERİ SÜSLEDİ

Kenya'nın önemli gazeteleri Papa Francesco'yu havaalından alan gri renkli sade arabayı manşetlerine taşıdılar. The Standard Gazetesi, "Hükümetin petrol içen dev lüks araçlarına karşı Papa'nın basit arabası alçakgönüllülüğün en güzel ifadesidir" başlığını kullandı.

Kenya'ya dün gelen Papa Francesco, ilk adresi olan Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın Sarayı'nda 'dürüstlük ve şeffaflık' konulu bir konuşma yapmış, liderleri yolsuzluğa ve adaletsizliğe karşı mücadeleye çağırmıştı. Papa'nın bugün 10:00'da başlayan konuşması için 15 bin güvenlik görevlisi konuşlandırıldı. Üniversitenin dolması üzerine uzak yerlerden otobüslerle gelenlerin Papa'yı dinlemesi için 500 metre mesafeye kadar ekranlar kuruldu. Papa bugün BM'nin Nairobi merkezinde iklim değişikliği ve yerleşim konulu bir konuşma yapacak.

PAPA, ORTA AFRİKA'DA CAMİ ZİYARET EDECEK

Kenya'dan sonra Uganda'daki Hristiyan mezarlığını ziyaret edecek olan Papa, daha sonra Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir camiyi ve mülteci kampına da gidecek. Papa'nın 3 günlük Afrika ziyaretinde iklim değişikliği, kürtaj ve yolsuzluk konularına ağırlıklı olarak değineceği belirtiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Papa: Barış için Müslüman-Hristiyan diyaloğu şart Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER