'Patlat Fikrini.com'da en iyi seçilen 4 proje ödüllendirildi


REDAKTE

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Adana Genç Girişimciler Kurulu'nun Adana'da kent ekonomisini canlandırmak, yeni yatırım alanları oluşturmak ve özellikle genç girişimcileri üretime kazandırmak amacıyla düzenlediği 'Patlat Fikrini.com yeni ürün, fikir ve girişimcilik yarışması' sonuçlandı. Bir çok kurumun destek verdiği yarışmada dereceye giren 4 proje ödüle layık görüldü.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mithat Özsan Amfisi'de düzenlenen ödül töreninde konuşan TOBB Adana Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ceyhun Baskın, girişimciliğin son dönemin en popüler konularından biri olduğunu söyledi. Baskın, "Son zamanlarda özellikle internette cevabı en çok aranan sorular; girişimcilik nedir? Kime girişimci denir? Nasıl başarılı girişimci olunur? Girişimcilerin en sık yaptıkları hatalar nelerdir? Üniversitede açılan bölümler, Türkiye'deki risk sermayedarları, melek yatırımcılar ve kuluçka merkezleri de girişimciliği destekleyerek bu ekosistemin daha da büyümesi için katkıda bulunuyor." dedi.

İstihdam sorununun günümüzde birkaç istisna dışında zengin-fakir hemen hür ülkenin ortak sorunlarından olduğuna dikkat çeken Ceyhun Baskın, "Türkiye'deki istihdam sorununun iki ayrıştırıcı özelliği oldukça düşündürücüdür: Kadın ve mezun istihdamı. Erkeklerde yüzde 66 olan istihdam oranı kadınlarda sadece yüzde 27'dir. İşsiz üniversite mezunu sayısı 600 bini geçmiştir. Mezunların işsizlik oranı ülkenin genel işsizlik oranının epey üzerine çıkmıştır. Aslında bu iki özellik, istihdam sorunun çözümüne de yol göstermektedir. Kadın ve mezun istihdamını artırarak istihdam sorunumuzu büyük ölçüde çözebiliriz." diye konuştu.

Kamuya bir istihdam kaynağı olarak bakmanın devrinin geçtiğine dikkat çeken Baskın, bir çok devletin iktisadi faaliyetlerini büyütmek yerine özel sektöre daha fazla alan bırakarak küçülmeyi tercih ettiğini vurguladı. Baskın, şöyle devam etti: "Özel sektöre bakıldığında ise büyük ve yaşlı şirketlerin yeni istihdama, yeni kurulan şirketlere katkısı olmadığını görüyoruz. Bu şirketlerin amacının sürekli olarak üretkenliği artırmak olduğunu ve üretkenliği artırmanın en etkin yollarından birisinin aynı çıktıyı daha az iş gücü ile sağlamak olduğunu düşünürsek, büyük şirketlerden daha fazla istihdam beklemememiz gerekir. İstihdam sorununu çözmek istiyorsak, yeni şirketlerin kurulmasını, yani girişimciliği destekleyen politikalar geliştirmemiz gerekir. Ülkemizde bir işte çalışanların yüzde 85'i kendi işini kurmak, girişimci olmak istiyor. Bizlerin yapması gereken de bu girişimci ruhun önünü açacak fikirler geliştirmek olmadır. Ekonomik kalkınma için girişimcilik şart."

Yarışmaya 200'ün üzerinde başvurunun gerçekleştiğini dile getiren Ceyhun Baskın, jürinin 20 finalist arasında 4 eşdeğer birinciyi belirlediğini sözlerine ekledi.

Konuşmalardan sonra ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şeref Erdoğan, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ve diğer katılımcılar tarafından dereceye giren yarışmacılara ödülleri takdim edildi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Patlat Fikrini.com'da en iyi seçilen 4 proje ödüllendirildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER