Patronlar istedi yönetmelik değişti

Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Bundan böyle özel mesleki ve teknik anadolu liselerinde okuyan öğrenciler, patronların ihtiyaçlarına göre "ucuz iş gücü" olarak kullanılacak. Asgari ücretin 1400 lira olduğu Türkiye'de, liseli öğrencilere katıldıkları üretim süreci için sadece bin lira ödenecek!

SHABER3.COM

Yandaş "gazete" Sabah'ta yer alan habere göre, özel mesleki ve teknik anadolu lisesinde okuyan ve üretim sürecine katılan yani çalışan öğrencilere, saat başı brüt 11 liradan aylık bin lira maaş ödenecek. 

Patronların taleplerine göre hazırlanan bu yeni model, söz konusu "gazete"de şu cümlelerle anlatıldı: "Hem maddi sorun yaşayan öğrenciler çalışmak için okulu bırakmaları gerekmeyecek, sektörler ise nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle özel mesleki ve teknik anadolu liselerinde üretim yapılmasının önü açıldı. Yeni düzenleme ile özel meslek ve teknik Anadolu liselerinde okuyan öğrenciler, belirlenen bölümlerde, standartlara uygun laboratuvar ve atölyelerde ürettimde bulundukları sürece para kazanabilecekler."

Bu haberi "Çalışma hayatının 'taze gücü' liseliler olacak" sözleriyle duyuran yandaş "gazete", çocuk işçiliğinin yasak olduğu gerçeğini ise görmezden geldi. 

YENİ MODEL NASIL İŞLEYECEK?

Yeni modele göre, öğrenci hafta içi günlerde en fazla 3 saat, cumartesi günü ise en fazla 8 saat, yarı yıl ve yaz tatillerinde ise pazar günleri hariç günde en fazla 8 saat çalışacak. Buna göre bir öğrenci, yarı yıl ve yaz tatillerinde çalışmadan, eğitim görürken ayda bin lira maaş alabilecek. Öğrencilere ürettiğini satma imkânı verilen özel meslek liseleri ise biyomedikal, elektrikelektronik, endüstriyel otomasyon, gıda, hayvan yetiştiriciliği, kimya, makine, matbaa, metal, mobilya, motorlu araçlar, tarım, tekstil, tesisat ve yenilenebilir enerji, bilişim, gemi yapımı, inşaat, kuyumculuk, metalürji, plastik, raylı sistemler, seramik cam, tarım ve uçak bakım alanları olarak belirlendi.



"SEKTÖRLERİN TALEPLERİ BELİRLENDİ"

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, yeni modelle özel meslek liselerinin "ülke ekonomisine katkısını artırmayı hedeflediklerini" belirtti. Şamlıoğlu, "Sektörlerden gelen taleplerle, kamunun ihtiyaçlarını harmanlayarak ihtiyaç olan alan ve dalları belirledik. Buralarda üretilen malların satışından elde edilecek gelir eğitim, öğretim ve yönetim hizmetlerinde kullanılacak" dedi.

TKP'DEN 'ÇOCUK İŞÇİLİK YASAK' ÇALIŞMASI

ASGARİ ÜCRET BİN 400 LİRA, ÖĞRENCİYE BİN LİRA!

Patronların işçilere ödedikleri asgari ücret bin 400 lirayken, aynı işi yapan öğrencilere bin lira ödenecek. Bu uygulamayla özel meslek liselerinde okuyan öğrencilerin "ucuz iş gücü" olarak çalıştırılmasının önü açılmış olacak.
<< Önceki Haber Patronlar istedi yönetmelik değişti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER