Ankara'da tam 22 yıl sonra bir ilk!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB üyeliği için Fransa'dan 'ahde vefa' istedi, 'Önümüze engeller çıkarmayın' dedi..

Ankara'da tam 22 yıl sonra bir ilk!

  • Ankara 22 yıl aradan sonra bir Fransız Cumhurbaşkanı'nı ağırlıyor. 
  • 2 günlük programı için Türkiye'ye gelen François Holland'ın ziyaretinde öncelikli gündem Avrupa Birliğine üyelik ve ekonomik ilişkiler. 

Başkent Ankara önemli bir konuğu ağırlıyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tam 22 yıl aradan sonra, ülkesi adına Türkiye'yi resmi düzeyde ziyaret eden ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Hollande'nin özel uçağı öğle saatlerinde indi Ankara'ya. Heyet oldukça kalabalıktı. Hollende'a Türkiye ziyaretinde 7 bakan ve 50'ye yakın işadamı da eşlik ediyor. Hal böyle olunca Hollande'nin temaslarında ana gündem Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecinin yanı sıra ekonomik ilişkiler de olacak. Ziyaretlerde ayrıca Suriye gibi bölgesel konular ile enerji ve askeri işbirliği de masaya yatırılıyor.  

Hollande'ın ilk durağı Anıtkabir'di. Ardından Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mevkidaşı Hollande'ı resmi törenle karşıladı. 

Toplantıların ardından iki isim ortak basın toplantısı düzenledi. Öne çıkan konu Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreciydi. Cumhurbaşkanı Gül "ahde vefa" istedi. 

"Önümüze siyasi engel çıkarmayın" diyen Gül, " AB bizim için stratejik hedef. AB de müzakereleri başarı ile bitirseniz bile garanti değil. Fransa ne der, Türkiye ne der bilemem ama... Tarih konusunda acelemiz yok. Müzakere sürecini yaparken karşımıza siyasi blokaj veya başka konuların getirilmemesi... Herkes üzerine düşeni yapmalı. Çünkü ahde vefa da AB'nin özelliğidir. Devletler arası ilişkilerde ahde vefa gerekir..." ifadelerini kullandı.

Gül, Fransız bir gazetecinin sorusu üzerine Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Kriz ifadelerini doğru bulmadığını belirten Gül, tartışmaların normal olduğunu söyledi. 

Bir diğer konu ise Fransa'da destekçi bulan Ermeni soykırımı iddialarıydı. Gül, "Eğer acıları nesilden nesile taşıyacak olursak bu doğru değil. Bunu tarihe tarihçilere bırakmak daha doğru..." sözleriyle tartışmayı siyasetçilerin değil tarihçilerin yapması gerektiğini vurguladı. 






<< Önceki Haber Ankara'da tam 22 yıl sonra bir ilk! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER