Ekmeleddin İhsanoğlu beklediği oy oranını açıkladı

Beş partinin ortak adayı' Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, "Biz yüzde 60 oy bekliyoruz" dedi

Ekmeleddin İhsanoğlu beklediği oy oranını açıkladı

Aydın'da bulunan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, valilik ve belediye ziyaretinin ardından Şükran Güngör Salonu'ndaki sivil toplum örgütünün temsilcileriyle toplantıya katıldı. Burada vatandaşlara seslenen Ekmeleddin İhsanoğlu cumhurbaşkanlığına adaylık sürecini anlattı.

YENİ VESAYET KURMAYA HAKKINIZ YOK
Ekmeleddin İhsanoğlu, “Ülkemiz demokrasi yolunda çok büyük şehitler verdi kurbanlar verdi. Vesayetlere tahakkümlere karşı kondu bundan sonrada yeni vesayette girmek istemiyorlar. 'Bir yerde vesayeti bitirdik diyorlar' doğrudur bunu takdir ediyoruz ama bir yerde siz yeni bir vesayet kurmaya hakkınız yok. İşte demokrasi budur, bu yarışta kendim katılacağım başkası da katılsın. kanun meydanda mevzuat meydanda anayasaya meydanda ilk günden itibaren benim anlayışım bu yarışı çelebice centilmence yapalım dedik ve ben hala çözüm arıyorum. Ben polemik yapmaya gelmedim. Düşüncelerimizi misyonunu hizmet anlayışımı milletime anlatmaya geldim. Millet kabul ederse beni cumhurbaşkanı yapar. Millet hangi adayı kabul ederse milletimizin başı odur. Hepimiz ona saygı duyarız" dedi.

İLK HALK SEÇECEK ANAYASADAN ÖTE GÜÇ
Hükümet ile cumhurbaşkanın görev bölümlerini iyi yapması gerektiğini de ifade eden Ekmeleddin İhsanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk defa halkın oylarıyla seçilecek bu cumhurbaşkanına anayasadakinden öte bir güç veriyor. Fakat bunu nasıl kullanacaksınız size oy veren yüzde 50 hatta yüzde 60 'biz yüzde 60 oy bekliyoruz' onu da söyleyeyim size. Bana yüzde 60 ay verdi Çankayaya çıktın. Peki yüzde 40 ne olacak onları adam yerine koymamam yok öyle bir şey. Siz 76 milyonun cumhurbaşkanısınız. Onların düşüncesi ne olursa olsun hepsine eşit mesafede olmanız lazım. Sizi bir siyasi proje ile Çankaya gidersiniz çatışma olur. Geçmişte büyük bir kriz yaşadık. Küçücük bir defterin fırlatılmasıyla milyarlarca dolar kaybedildi. İnsanlar işsiz kaldı. Fabrikalar kapatıldı. Birileri yanlış bir harekete yaptı. Kriz çıktı. Bu maceraya niye girelim? Ülkemizde huzur dünyada itibar istiyoruz. Bu anlayışla hareket edeceğiz. Köprüleri hükümetler yapsın cumhurbaşkanı da destek verir onları açabilir. Ama köprüleri hükümet yapar. Fakat rolleri değiştirmek yada birleştirmek olacaksa bu tehlikeli ve maceralı bir yoldur."

ÖZAL ASKERİ VESAYETİ ALT ETTİ
Turgut Özal'ın askeri vesayeti alt ettiğini de söyleyen Ekmeleddin İhsanoğlu, “Beni baba ocağım Yozgat'ta, Hacı Bektaş'ın huzurunda, Trabzon'da İstanbul'da, Sultangazi mahallesinde sokaktaki insandan bizi tanıyanlar büyük ilgi gösterdi. Bu ilgi Türkiye'de büyük değişim olduğunu gösteriyor. 1983 yılında askeri darbe sonrasında Türkiye'de bir vesayet kuruldu üç parti olacak dendi. Her şey önceden ayarlanmıştı kimin iktidar olacağı kimin muhalefet olacağı belliydi. Ama bu millet o küçük partiyi, genç adamı getirdi Cumhurbaşkanı yaptı" dedi.
AK PARTİ KURUCULARINDAN BİLE DESTEK GELDİ
CHP ve MHP tarafından Cumhurbaşkanlığına aday gösterilen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, valilik ve belediye ziyaretinin ardından Şükran Güngör Salonu'ndaki sivil toplum örgütünün temsilcileriyle toplantıya katıldı. Burada vatandaşlara seslenen Ekmeleddin İhsanoğlu şunları söyledi: Başta iki partiden sonra 5 partiden gelen talep üzerine hayır diyemezdim, kaçamazdım. Kaçmak imkansızdı işte vatana ihanet budur bunu yapamazdım. 16 Haziran'da 2 parti lideri Sayın Kılıçdaroğlu ile Bahçeli mutabakatı ilan ettikleri zaman baktım ki halkın çeşitli kesimlerinden hatta Ak parti içerisinden kurucularından beni teşvik edenler oldu. Ben onların hiçbirisini kırmadım bu kutlu yola çıktım. TORUN MENDERES ARAYIP DESTEK VERMİŞ
Ekmeleddin İhsanoğlu, Adnan Menderes'in doğduğu Çakırbeyli Mahallesi'ndeki gezinin ardından kendisini sevindiren bir telefon aldığını söyledi. İhsanoğlu, "Adnan Menderes'in torunu Adnan Menderes, benim dedesinin köyüne yaptığı ziyarete akrabalarından öğrendikten sonra beni telefonla aradı. Bana başarılar diledi. Şans diledi. Demokrasi kahramanı Menderes'in ailesinden onun önemli mirasını taşıyan temsilcisi olan böyle kişilerden alınan destekler, bizim ne kadar iyi yolda olduğumuzu gösteriyor. Böyle desteğe mazhar olmak herkese nasip olmaz" dedi. Ekmeddin İhsanoğlu, iftarın ardından Aydın'dan ayrıldı.

DHA
<< Önceki Haber Ekmeleddin İhsanoğlu beklediği oy oranını açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER