Schulz: Mesajın net bir şekilde alındığını düşünüyorum

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'de yargı bağımsızlığı konusunda hassas...

Schulz: Mesajın net bir şekilde alındığını düşünüyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile basın toplantısı gerçekleştirdi. Schulz, Türkiye'de yargı bağımsızlığı konusunda hassas olduklarını söyledi. Erdoğan ise, Avrupa'dan gelen bazı teklifleri de dikkate alındığını söyleyip, "Bütün mesele en ideal şekilde HSYK yasasını çıkarmaktır." dedi..

Başbakan Erdoğan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Martin Schulz, Türkiye'de hukukun üstünlüğünün korunması ve erkler ayrılığı ilkesine saygı gösterilmesini istediklerini vurguladı. Schulz, "Bu, tartışmaya açılamayacak bir konu. Mesajın net bir şekilde alındığını düşünüyorum. Başbakan Erdoğan, kendi görüşlerini belirtti ve benim edindiğim izlenim şu ki, Türkiye Parlamentosu'nun çok ciddi bir şekilde bu durumu ele alıyor. Burada ifade edilen görüşmeler de Türkiye'de değerlendirilecektir. Özellikle raportörümüz ilerleme raporunda değerlendirmelerini yapacaktır." dedi.

Yargı bağımsızlığı ile ilgili tartışmaların aynı zamanda AB'nin bazı üyelerinde de gündeme geldiğini dile getiren Schulz, "Yargının rolü Avrupa'da da tartışılıyor. Biz, yargının bağımsızlığı konusunda endişelerimizi dile getiriyoruz ve siyasi baskılardan uzak olmasını istiyoruz. Bu konuda hassasiyet gösteriyoruz. Başbakanla her konuda aynı fikirde olmasak da kendisinin açık bir şekilde konuşmasını takdirle karşılıyorum." şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan ise HSYK'nın yapısı ile ilgili değişiklik teklifi Komisyon'dan geçerken Avrupa'dan gelen bazı taleplerin de dikkate alındığını ifade etti ve "Genel Kurul'da yapılacak çalışmalarda yine ilave bazı gelişmeler olursa bunları da tabii değerlendirmeye açığız. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Bütün mesele en ideal şekilde HSYK yasasını çıkarmaktır." dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye, demokratik bir hukuk devletidir. Bundan bugüne kadar asla taviz vermemiştir. Yasama organı ise yasal düzenlemeleri yaparken, dünyada hangi ülkede hangi kurumlar nasıl düzenlenmiştir. HSYK, Avrupa'da standardı olmayan bir kurumdur. AB üyesi ülkelerinin tamamına yakınında farklı uygulamaları vardır. Türkiye'de HSYK'nin şu andaki yapısı içerisinde yasama organı, halkı ciddi oranda rahatsız edici bazı yanlışların düzeltilmesi noktasında şu anda bir adım atmıştır."

-'AB’den netice alamazsak bu bizi başka arayışların içine itebilir'-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üyelik konusunu gündemlerinden çıkarmadıklarını söyledi.

AP Başkanı Martin Schulz'la düzenlediği ortak basın toplantısında soruları cevaplayan Erdoğan, "Bizim için her şey gündemdedir. AB, 51 yıldır bizi kapıda bekletiyor. Netice almamız halinde yola devam edeceğiz. Ama netice alamazsak bu bizi başka arayışların içerisine de itebilir. Öncelikli olarak nerede netice alırsak orada da biz adımlarımızı atarız. Çünkü Türkiye bağımsız bir ülkedir, kendi kararını kendisi verir. Ama şu andaki görüşmelerimiz doğru istikamette. Temenni ederim ki bu süreç hızla bu şekilde devam eder ve fasıllar bloke edilmez." dedi.

Bloke edilen fasıllara ve Fransa ve Almanya liderleriyle yapacağı görüşmelere dikkat çeken Erdoğan, "Bu görüşmeler neticesinde olumlu bazı adımlar atılabilirse tabii ki bizim AB'ye yoğunlaşarak çalışmalarımızı sürdürmemiz de önem kazanacak." şeklinde konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye'ye yapacağı ziyareti önemsediklerini de belirten Erdoğan, "22 yıl önce bize Fransa'dan cumhurbaşkanı geldi. Sarkozy'nin 24 saati bulmayan ziyareti resmi ziyaret falan değildi. Sayın Hollande'ın gelişi, bir cumhurbaşkanı ciddiyeti içerisinde oluyor." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Schulz: Mesajın net bir şekilde alındığını düşünüyorum Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER