Poroşenko: Kazakistan, Ukrayna'nın Asya pazarına açılan kapısı


Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Kazakistan'ın Ukrayna için Asya pazarına açılan kapısı olduğunu söyledi.
Kazakistan ziyareti çerçevesinde Habar Televizyonu'na röportaj veren Poroşenko, bu ziyaretinde ele alınan konuları anlattı. Görüşmede mevkidaşı Nursultan Nazarbayev ile bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra iki ülke arasındaki yatırım, ticaret ve ekonomik konuları enine boyuna konuştuklarını ifade eden Poroşenko, Ukrayna ve Kazakistan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı.

Ülkesinin 1 Ocak 2016'dan sonra Avrupa Birliği ile derin ve kapsamlı serbest ticaret bölgesinin yürürlüğe gireceğinin altını çizen Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko, bu tarihten sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir sinerji oluşturacağını açıkladı.

Kazakistan'a yaptığı ziyaret ile birlikte ticari alanda iki ülke arasındaki ekonominin yeni bir ivme kazanacağının altını çizen Poroşenko, son yıllarda Kazakistan ve Ukrayna arasındaki ticaret hacminin yüzde 34 oranında azalma kaydedildiğini dile getirdi.

Kazakistan'ın ve Ukrayna'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne üye ülkeler olduğunu ve bu üyeliğin iki ülke arasındaki özellikle Avrasya Ekonomik Birliği'nde yeni bir ticari zemin oluşturabileciğin dikkat çeken Poroşenko, ticari ve ekonomik açıdan oluşan bir takım engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Ukrayna olarak Kazak işadamlarına yönelik bütün engelleri kaldırdıklarını belirten Poroşenko, Kazakistan ve Ukrayna olarak, üçüncü ülkelere yapılacak yatırımların önünün açılması gerektiğini vurguladı.

KAZAKİSTAN AVRUPA'NIN GAZ TEDARİKÇİSİ OLACAK

Poroşenko ülkesinin Avrupa Enerji Topluluğu üyesi olduğunu belirterek Kazakistan'ın yakın ve orta vadede Avrupa'nın gaz tedarikçi ülkelerinden biri olabileceğine inandığını belirtti. Ukrayna olarak ülkesinde Kazak üreticilerini görmek istediklerini ifade eden Petro Poroşenko, enerji, petrol ve gaz endüstrisinde Kazak yatırımcılarını ülkesine davet etti. Kazak petrolünün Avrupa'ya taşınması yönünde bir soruya: Ukrayna güvenli bir transit ülkesi, Ukrayna yabancı yatırımcılar için son günlerde cazibe merkezi haline gelmeye başlıyor." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Poroşenko: Kazakistan, Ukrayna'nın Asya pazarına açılan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER