Prof. Alkin: Putin ile fazla takıldık, siyasetçilerin söylemleri Putinvari oldu

Prof. Alkin: Putin ile fazla takıldık, siyasetçilerin söylemleri Putinvari oldu

Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin tekrar başlamasını olumlu bir gelişme olarak niteledi. Alkin, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne dönmesi iyi. Kimle takılırsanız karakteriniz ona benzer. Biz Putin ile fazla takıldık. Çok fazla Doğu'ya takıldık. Dolayısıyla siyasetçilerimizin söylemleri de 'Putinvari' oldu. Biz ne kadar çok eleştirsek, ne kadar çok ayrımcılık yaptığını iddia etsek de belli bir şekilde medeniyeti temsil eden tarafa doğru gitmemiz, Avrupa Birliği'ne girmesek bile bizim lehimizedir." dedi.

Avrupa Birliği'nin siyasi bir kaldıraç olduğu için dağılmayacağını savunan Alkin,
"Avrupa Birliği ve avro, Avrupa'nın savaşsız yaşadığı dönemim kaldıracıdır. 1945 yılından beri Avrupa'da büyük savaş görülmemişse bu Avrupa Birliği ve avronun sayesindedir. Avrupa Birliği siyasi bir kaldıraçtır. Bundan dolayı Avrupa Birliği'nin dağılacağına inanmıyorum." ifadelerini kullandı.

Bandırma Sanayi ve İşadamları Derneği'nin Grand Asya'da düzenlediği Aralık ayı toplantısına katılan Alkin, son yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin tekrar başlamasının olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Alkin, şunları kaydetti: "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne dönmesi iyi. Kimle takılırsanız karakteriniz ona benzer. Biz Putin ile fazla takıldık. Çok fazla Doğu'ya takıldık. Dolayısıyla siyasetçilerimizin söylemleri de 'Putinvari' oldu. Biz ne kadar çok eleştirsek, ne kadar çok ayrımcılık yaptığını iddia etsek de belli bir şekilde medeniyeti temsil eden tarafa doğru gitmemiz Avrupa Birliği'ne girmesek bile bizim lehimizedir."

DOĞUYA DÖNMEMİZDE AB'NİN DE HATASI VAR

Türkiye'nin doğuya doğru dönmesinde Avrupa Birliği'nin de hatasının olduğunu vurgulayan Alkin, "Bizim Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve demokrasinin Akdeniz uygarlığından esinlenen laik sirküler insan hak ve özgürlüklerine kadın ve erkek eşitliğine, etnik ayrımcılığı olmayan bir medeniyete dayandığını hatırlayarak batıya doğru dönmemiz bize fayda sağlayacaktır." dedi.

YABANCI SERMAYEYE HEYECAN VEREMİYORUZ

Ulusal pazarda işlem gören yabancı sermayenin Türkiye'den yatırımlarını çekmesini de değerlendiren Alkin, şöyle konuştu: "Onlara yeni bir hikâye sunamadığımız için ülkemiz yabancılara heyecan vermiyor. Türkiye'de artık gayrimenkul para kazandırmayacak hale geldi. Türkiye misli fiyat dengesine göre dünyanın üçüncü en pahalı gayrimenkulüne sahip. Türkiye gayrimenkul sektörü kişi başına düşen milli gelir açısından dünyanın en pahalı üçüncü ülkesidir. Türkiye'de gayrimenkul fiyatları çok ucuz herkes alıyor diye bir şey yok. Türkiye gayrimenkul ile bir yere varamaz. En sonunda bir saturasyon noktasına geldi. Sürekli lider konumundaki şirketler ve lider konumundaki siyasetçiler inşaat haricinde bir şey söylemiyor. Sürekli 'köprü, baraj, büyük binalar yaptıracağız' diyorlar. Büyük binalar içinden büyük insanlar doğar anlayışıyla olmuyor. Yatırımcı bakıyor adamın inşaattan başka bir şeyi yok, 'ben buna ne diye para koyayım' diyor. Bizde yeni heyecan verici hikaye yok. Bu hikaye çıksın o zaman 2000'in başlarında olduğu gibi bize para gelecek. Âmâ şu anda deniz bitti. Yeni şeyler söylemek lazım. Bizim ülke olarak sesi değil, sözü yükseltmemiz lazım."

Yapılan konuşmaların ardından Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Çetin Mirap tarafından Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ekonomist Prof.Dr. Emre Alkin'e teşekkür plaketi verildi.

CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Alkin: Putin ile fazla takıldık, siyasetçilerin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER