Prof. Faruk Şen: Terör ve ekonomik kaygılar, AK Parti'yi iktidar yaptı


Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı, Ekonomi Profesörü Dr. Faruk Şen, terör ve ekonomik kaygıların AK Parti'yi tek başına iktidara getirdiğini söyledi.

1 Kasım seçimlerini değerlendiren Prof. Dr. Faruk Şen, 5 ayda AK Parti'nin oylarını 4 milyon üzerinde arttırdığını hatırlattı. AK Parti'nin bile beklemediği artışın ardından 4 yıl için Türkiye'yi yönetme görevini eline aldığını ifade eden Şen, yaşanan bu gelişmenin beklenmeyen bir sonuç olduğunu, normalde AK Parti'nin en fazla 276 milletvekiline ulaşmasını veya biraz daha altında kalarak bir koalisyon hükümetine gidilmesini beklediklerini belirtti.

Seçim sonuçlarını ve partilerde yaşanacak olası gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Faruk Şen, şunları söyledi: "Muhalefet Haziran- Ekim ayları arasında çok başarısız bir profil çizdi. 3 muhalefet partisinin yüzde 60 oy almasına rağmen bir araya gelerek bir koalisyon kuramamaları, seçmenlerin halkın muhalefet partilerine olan güvenini sarstı. Türkiye'de terörün özellikle Haziran ayının sonundan itibaren büyük ölçüde artması halkı korkuttu. Ancak tek parti hükümetinin bunu çözebileceğine inandırdı. Türkiye'de ekonomik çöküşün büyük boyutlara gelmesi, yatırımların durması, ihracatın durması, turizm gelirlerinin de eksilmesi ekonomik çöküşü önlemek için koalisyon hükümetlerinin başarılı olmayacağı kanısını verdi. MHP'nin çizdiği grafik, her şeye hayır demesi HDP'nin de katılabileceği üçlü bir koalisyona girmemesi ve Ak Parti'ye de hayır demesi halkta MHP'ye karşı uyumsuz parti imajını geliştirdi. HDP, 7 Haziran seçimlerinde başarılı olmasına rağmen teröre ve PKK'ya karşı yeteri kadar mesafe koyamaması ve Türkiye partisi olmayıp, Güneydoğu Anadolu partisi kalması bu partinin de kaybına sebep oldu. CHP, üç seçimdir kemikleşmiş yüzde 25'lik oyun üzerine çıkamaması bu partinin artık yeni seçmenler kazanamayacağı kanısını verdi. Güneydoğu Anadolu'da 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye sırt çevirmiş olan seçmen, terör çekincesi ve HDP 'ye olan güvenin azalması nedeniyle tekrar belirli ölçüde AK Parti'ye geri döndü. AK Parti İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir'de ciddi bir şekilde oylarını arttırdı. İstanbul'da çok ezici bir sonuç aldı. Büyük kentler yeniden AK Parti'ye geri döndü. Halk istekli bir şekilde tek partiye yönelme gereğini duydu. "

Tek partinin istikrar sağlayacağı kanısına vardığını ve bu şekilde oylarını kullandığını söyleyen Prof. Dr. Faruk Şen, şunları kaydetti: "MHP bu çöküşten sonra yeni bir lider arayışına girecek ve büyük bir olasılık Gün Sazak'ın oğlu Süleyman Sazak MHP'deki muhalefetin katkılarıyla yeni genel başkan olacak. HDP'de bir değişim olması şart. Artık yüzleri çok kısa zamanda eskiyen iki eş başkan yerine yeni ve daha ılımlı eş başkanlar ortaya çıkmak zorunda. CHP'de iç hesaplaşma büyük olasılıkla Aralık ayındaki olağan genel kurulda olacak. Muharrem İnce'nin istediği olağan üstü genel kurul istemi CHP'liler tarafından desteklenmeyecek. Türkiye'de herkesin beklentisi 15-16 Kasım'daki G-20 zirvesine Türkiye'nin hükümetsiz veya koalisyon arayan bir hükümet olarak girmemesiydi. Olağan üstü seçim sonucundan sonra G-20'de başı dik ve istikrarlı bir duruş sergileyen bir hükümet olacak."
CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Faruk Şen: Terör ve ekonomik kaygılar, AK Parti'yi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER